Uskoro počinje izvoz voća u Indiju

Srbija se na Sajmu hrane u Nju Delhiju predstavila na nacionalnom štandu sa 11 izlagača među kojima su bili proizvođači smrznutog voća, koditorskih proizvoda, sušenog voća i drugi.

Postoji veliko interesovanje u Indiji za saradnju sa našom privredom i pored koštunjavog voća, postoje realne šanse za izvoz jabuka i smrznutog programa.

Ministri Nedimović i Singh složili su se da saradnja može i mora biti veća. Srpski ministar je istakao da je upravo razgovarao sa rukovodstvom Mahindre i dodao da će u najkraćem roku delegacija ove kompanije posetiti Srbiju sa ciljem investiranja, kako u preradu tako i u primarnu prizvodnju i otkup voća, jer je u tom sektoru ova kompanija izuzetno pristuna ne samo u Indiji.

Ovom prilikom ministar Nedimović je predložio sertifikaciju uvoza u Indiju za jabučasto i jagodasto voće iz Srbije kao i za usaglašavanje veterinarskih sertifikata. On je ovom prilikom takođe predložio da se zaključi i fitosanitarni sporazum koji je poslat preko ambasade Indije u Beogradu i izrazio nadu da će uskoro taj posao biti završen.

Mi mislimo da imamo „win win“ situaciju, potrebni su nam riba i pojedino voće, a izvozili bismo u Indiju jabučasto i koštunjavo voće. Ministar je na sastanku predložio da se na video-konferencijama dogovore oko neophodnih detalja kako bi sprorazumi bili što pre potpisani.

Srbija i Indija već sarađuju kada je reč o smrznutom voću, ali kako je rekao Nedimović, do sada su to bile simbolične količine, pa taj asortiman treba proširiti.

Postoje i mogućnosti, kaže ministar, da se saradnja proširi kada je reč o izvozu jabuke, kruške, jagodičastog i bobičastog voća, saopštila je Privredna komora Srbije.

On je istakao i da bi jedan od partnera na budućim Sajmovima poljoprivrede u Novom Sadu, mogla da bude i Indija.

Direktor Sektora za poljoprivredu PKS Veljko Jovanović ocenio je da postoji veliko interesovanje u Indiji za saradnju sa našom privredom i da pored koštunjavog voća, postoje realne šanse za izvoz jabuka i smrznutog programa.

„Neki privrednici već posluju na tržištu Indije, što je dobar znak, a predstoji usklađivanje pojedinih sertifikata sa indijskom stranom, za bolji promet robe“, kaže Jovanović.

POSTAVI KOMENTAR

Molim upišite vaš komentar!
Upišite vaše ime