Upoznajte neverovatnu Indiju

Foto: BANITAtour/Pixabay.com

Bajkolika i nestvarno lepa, Indija (zvanično Republika Indija) je 7. država na svetu po površini (3,287,590 km2), a druga najmnogoljudnija zemlja, sa preko 1,2 milijarde ljudi.

Ova po mnogo čemu čarobna južnoazijska zemlja izlazi na Indijski okean, Arapsko more, kao i na Bengalski zaliv – njene obale izuzetno su duge (preko 7.500 km) i raskošno lepe. Susedi ove zemlje su Pakistan, Kina, Nepal, Butanom, Bangladeš i Mjanmar. U neposrednoj blizini Indije nalaze se i dva ostrva u Indijskom okeanu – Šri Lanka i Maldivi.

Indska civilizacija veoma je drevna. Nastala iz starijih neolitskih kultura, ona se razvila pod uticajem napredne sumerske civilizacije, najpre u dolini reke Ind, još sredinom 3. milenijuma pne.

Još tada su ovi narodi gradili gradove od opeke koji su imali kanalizaciju i široke ulice. U Indiju su se oko 1400. pne. doselili indoevropski arijevci, uništili indske gradove i između dveju najvećih reka, Inda i Ganga, osnovali više država. O tome istorijski svedoči čuvena Veda, zbirka od četiri knjige izuzetne umetničke vrednosti. Stoga Indiju u periodu od 1400. do 550. pne. istoričari i nazivaju „vedskom Indijom“. Narod je u to doba od polunomadstva prešao na poljoprivredu i raslojio se na 4 kaste (kastinski sistem).

U indiji su još u to drevno doba bili postavljeni temelji civilizacije: nauka, umetnost, književnost, matematika, astronomija, religija i filozofija.

Čudesna i veličanstvena, Indija je danas zemlja u kojoj zajedno žive milioni ljudi različitih religija, kultura i tradicija.

Foto: PDPics/Pixabay.com
Foto: PDPics/Pixabay.com

U ovoj zemlji nastale su 4 značajne religije – hinduizam, budizam, đainizam i sikizam – a u prvom milenijumu nove ere u Indiju su stigli judaizam, hrišćanstvo, islam i zoroastrizam, značajno oblikujući njenu raznoliku kulturu.

Sredinom 19. veka, Indija je postala kolonija Velike Britanije, a nakon borbe za nezavisnost, uz široki nenasilni otpor, postala je 1947. godine nezavisna država.

Svi stanovnici ove zemlje, bez ikakve razlike, svake godine 15. avgusta slave Dan nezavisnosti u znak sećanja na nezavisnost Indije od Velike Britanije. Toga dana narod Indije odaje neizmernu zahvalnost i počast svojim velikim liderima koji su ga zauvek oslobodili.

Foto: Vivekgeddam/Pixabay.com
Foto: Vivekgeddam/Pixabay.com

Indija je inače po svom uređenju republika sa parlamentarnom demokratijom, ima 28 država i 7 saveznih teritorija.

Privreda Indije na 11. je mestu u svetu i na 4. po paritetu kupovne moći.

Mada u poslednjih 100.000 godina nije napala nijednu drugu zemlju, Indija je i 3. na svetu po brojnosti aktivne vojske. Indija ima i nuklearno oružje i 10. je zemlja na svetu po ulaganjima u odbranu.

Ekonomske reforme koje se u Indiji sprovode od 1991. omogućile su privredi ove zemlje status jedne od najbrže rastućih privreda na svetu s ogromnim potencijalom. Vodeći svetski ekonomisti daju velike šanse Indiji da postane jedna od vodećih svetskih ekonomskih sila.

Ova čudesna zemlja istovremeno je i riznica šarolikog životinjskog i biljnog sveta.

Prethodni tekstIndija – tvorac superkompjutera
Sledeći tekstAjurveda – nauka o životu

POSTAVI KOMENTAR

Molim upišite vaš komentar!
Upišite vaše ime