Deset najvećih gradova u Indiji

Ne iznenađuje što Indija, druga najveća zemlja na svetu nakon Kine, ima mnogo velikih gradova unutar svojih granica. Svaki od tih megapolisa ima svoje posebne čari i preplavljen je stanovnicima. Ovo je deset najnaseljenijih gradova u Indiji prema popisu iz 2011. godine.

10. Džajpur

Popularno turističko mesto, Džajpur je poznat indijski grad i glavni grad najveće indijske države Radžastan. Sa nešto više od 3 miliona stanovnika, to je živopisni grad pun rukotvorina. Turizam je u ovom gradu važan izvor prihoda, ali Džajpur ima i nekoliko godišnjih festivala kao što je Festival slonova i Kite festival – glavne atrakcije za turiste.

9. Puna ili Pune

Grad Pune, u državi Maharaštra, veći je od Džajpura, ima 3,1 milion stanovnika. To je grad sa pogonima za proizvodnju motora koji pripadaju velikim indijskim proizvođačima vozila, a ima i važnu informatičku industriju. Puna je poznata po svojim jakim vezama sa nekoliko duhovnih pokreta.

8. Surat

Grad Surat u državi Gudžarat ima preko 4,4 miliona stanovnika. To je brzo rastući grad sa populacijom koja se gotovo udvostručila u poslednjih 15 godina, a tome su doprinele informacione tehnologije i razvoj interneta, Surat će postati potpuno povezan „pametni“ grad. Poznat je i kao centar za rezanje i brušenje dijamanata i proizvodnju visokokvalitetne svile.

7. Kolkata ili Kalkuta

Ranije poznata kao Kalkuta, Kolkata u državi Zapadni Bengal ima 4,4 miliona stanovnika – samo nešto više od Surata. U gradu je razvijena teška industrija, hemijska i farmaceutska industrija. Zato je Kolkata jedan od najzagađenijih gradova u Indiji.

6. Ahmedabad

Ahmedabad u državi Gudžarat ima 5,5 miliona stanovnika. Ovaj grad poznat je kao lokacija početka pokreta nezavisnosti Indije i po Mahatmi Gandiju. Ahmedabad je takođe poznat po slavi lokalnih i nacionalnih festivala tokom cele godine.

5. Hiderabad

Važan trgovački centar za dijamante i bisere, Hiderabad u državi Telangana je grad sa 6,7 miliona ljudi. Okružen jezerima i šumskim predelima, grad je dom važnih centara za zaštitu životinjskog sveta, a van grada postoji obilje flore ii faune u nacionalnim parkovima. Uprkos industrijalizaciji, Hiderabad i dalje ima puno starog šarma sa mnogobrojnim bazarima koji još rade.

4. Čenaj

Čenaj je primorski grad u državi Tamil Nadu sa 7 miliona stanovnika. To je jedan od najtraženijih gradova u Indiji zahvaljujući svojim velikim plažama i egzotičnim hramovima. Još jedna atrakcija Čenija jeste to što je u pitanju grad koji je dom mnogih muzeja, kao i centar za indijsku klasičnu i tradicionalnu muziku.

3. Bangalor

Bangalor ili Bengalur je grad u državi Kernataka. Ima 8,4 miliona stanovnika i često se naziva Indijskom Silicijumskom dolinom zbog istraživanja i razvoja informacionih tehnologija. Važan je i kao mesto za međunarodne koncerte muzike.

2. Nju Delhi

Glavni grad Indije, Delhi ima populaciju od preko 11 miliona stanovnika i nalazi se u vlažnom suptropskom regionu zemlje. Naseljavan je od VI veka pre nove ere, a danas je industrijski grad koji zaslužuje etiketu najzagađenijeg grada u Indiji. Grad ima nekoliko značajnih arhitektonskih atrakcija, a poznat je i po visokokvalitetnom zlatnom vezu i ostalim rukotvorinama.

1. Mumbaj

Primorski grad u državi Maharaštra, ranije poznat i kao Bombaj, ima neverovatnih 12,4 miliona stanovnika, a pored toga što je najtraženiji grad u Indiji, Mumbaj je i jedno od najugroženijih urbanih područja na svetu. Smatra se da je indijski finansijski centar i najbogatiji grad u zemlji, gde živi više milionera i milijardera nego u bilo kom drugom delu Indije. Bolivud je rođen i uspeo upravo ovde i sada je najveća svetska producentska kompanija filmova, sa više filmova godišnje nego Holivud.

Prethodni tekstIndija: spektakl na „Fatordi“, junak Koro
Sledeći tekstTradicionalni Dobrotvorni diplomatski bazar u Beogradu 3. decembra

POSTAVI KOMENTAR

Molim upišite vaš komentar!
Upišite vaše ime