Kako povećati hemoglobin: 7 prirodnih načina

Foto: congerdesign/pixabay.com

„Hemoglobin je protein bogat gvožđem prisutan u crvenim krvnim zrncima, a odgovoran za snabdevanje kiseonikom celog tela. Neophodno je održavati normalan nivo hemoglobina u krvi kako bi telo pravilno funkcionisalo, tj. 14 do 18 g/dl za odrasle muškarce i 12 do 16 g/dl za odrasle žene. Kada nivo hemoglobina padne, to može prouzrokovati slabost, zamor, glavobolje, kratak dah, vrtoglavicu, slab appetit i brže otkucaje srca. Ako se nivo hemoglobina znatno smanji, stanje se može dijagnostikovati kao anemija, a simptomi mogu postati ozbiljni“, kaže dr Manoj K. Ahuja iz bolnice Fortis.

Prema izveštaju UNICEF-a objavljenom 2011. godine, blizu 56% indijskih devojčica moglo bi biti anemično. Izveštaj dalje navodi da „problemi kao što su neuhranjenost i anemija pogađaju velike delove indijske populacije“.

Kome treba više gvožđa?

„Svima treba gvožđe, ali ljudi koji su naročito podložni niskom hemoglobinu jesu žene koje imaju menstruaciju, trudnice, deca i pacijenti koji se oporavljaju od bolesti“, dodaje dr Ahuja. „To je ključna faza kada žena dobije menstruaciju, jer telo tada gubi puno krvi. Tada telu treba više gvožđa, pa ako se ne preduzmu mere predostrožnosti ranije, može doći do anemije u budućnost“, kaže dr. Anshul Jaibharat, nutricionista iz Delhija.

Razgovarali smo sa stručnjacima i naveli prirodne načine da se hemoglobin vrati na normalan nivo. Period u kom ćete morati da nastavite da koristite ove efikasne lekove zavisi od nivoa hemoglobina i od toga koliko često vaš lekar proverava da li se on povećava.

7 prirodnih načina povećanja hemoglobina

1. Jedite hranu bogatom gvožđem

Nedostatak gvožđa je najčešći uzrok niskog nivoa hemoglobina, prema Nacionalnom savetu za anemiju. „Gvožđem je najbogatije zeleno lisnato povrće i još neke namirnice: spanać, cvekla, tofu, špargla, pileća džigerica, jaja, ostrige, jabuke, narandže, kajsije, lubenica, seme bundeve, bademi, grožđice, amla i jagerija“ , dodao je dr Anshul Jaibharat.

Preporučene vrste hrane

Vegetarijanske namirnice: spanać, tofu, špargle, brokoli, grašak, paradajz, paprika, karfiol, krompir, pasulj, cvekla, lubenica, jabuka, kajsija, pomorandža, jagoda, papaja, vino od grožđa, banana, breskva, persimdon, mulberi, guava, litchis, kivi.

Nevegetarijanske namirnice: celo jaje, pileća džigerica, ostrige, meso, morski plodovi, crveno meso, školjke.

Ostale namirnice: bademi, amla, grožđe, suva bundeva, seme bundeve, pasulj, koprive, pšenične klice, kalice, kikiriki, listovi kolokozija, soja, ribizle, mahunarke (sojine semenke, crni pasulj, sočivo, pasulj), skrob, smeđi pirinač, tamne čokolade, jogurt, susam.

Koliko je gvožđa svakodnevno potrebno?

Iako se to može razlikovati u zavisnosti od starosti, težine, nivoa ishrane i pola, stručnjaci veruju da je odraslim muškarcima potrebno do 8 mg dnevno, a ženama od 18 do 50 godina oko 19 mg dnevno.

Prethodni tekstPosetite Indiju u proleće
Sledeći tekstAštami 2018: Datum, značenje i proslava uz gozbu i molitvu

POSTAVI KOMENTAR

Molim upišite vaš komentar!
Upišite vaše ime