Aštami 2018: Datum, značenje i proslava uz gozbu i molitvu

Foto: strecosa/pixabay.com

Došlo je vreme da se oprostimo od proslave Aštamija, uzbudljivim hindi festivalom Čaitra Navratri, koji se ove godine proslavlja u nedelju, 25.marta.

Aštami se slavi osmog dana Šukla Pakše i jedan je od najvažnijih dana Čaitra Navratija. Ovaj praznik proslavlja se obično u martu i aprilu u slavu Čaitra meseca. Po celoj Indiji se organizuju proslave uz zanos i radost, a vernici na ovaj dana poste i mole se boginji Durgi i njenih devet božanskih likova.

Molitva koja se obavlja osmog dana Čaitre Navratri je vrlo značajna, i veruje se da su tokom ovog perioda duhovne sile najprisutnije. Ritual Kanja Pudžan se takođe sprovodi ovog dana.

Aštami je dan prepun uzbuđenja koji slavi lepotu ženstvenosti i na neki način se odaje počast boginji. Zbog toga mnogi hindusi širom Indije pristustvuju ritualu Kanja Pužan, u kom se devet devojčica koje još uvek nisu ušle u pubertet primaju u dom i najpre im se peru stopala i vezuju moli (crvene trake) oko ruke. Tih devet devojčica zatim seda za sto i prinose im se brojni specijaliteti, poput čane, purija i halve. Veruje se da devet devojčica predstavljaju devet božanskih likova boginje Durge, čija su imena Šilaputri, Bramačarini, Čandraganta, Kušmanda, Skandamata, Katjajani, Kalaratri, Mahaguri i Sididatri.

https://www.instagram.com/p/BZlgO7hniCk/?tagged=ashtami

Osmi dana Čaitre Navratri posvećen je boginji Mahaguri, kada je povoljno vreme za izražavanje poštovanja prema ovom liku boginje Durga. Tog dana se jede kokos kako bi se ispoštovao post. Takođe, može se poslužiti i lado od kokosa ili barfi. Osim toga, ovog dana se priprema i tradicionalna trpeza koja se sastoji od purija, čane i halve.

Molitva sandi se obavlja u vreme kada se završava datum obeležavanja Aštamija i počinje Navmi. Ova molitva ima posebno značenje tokom festivala Navratri. Traje oko 47 minuta, a ove godine počinje 25. marta u 07:38 ujutru i traje do 08:26 časova.

Prethodni tekstKako povećati hemoglobin: 7 prirodnih načina
Sledeći tekstIndija nudi milijardu dolara afričkim zemljama za solarne projekte

POSTAVI KOMENTAR

Molim upišite vaš komentar!
Upišite vaše ime