Joga za početnike

Foto: Jeviniya/Pixabay.com

Biti početnik na bilo kom polju nije lako. To važi i za bavljenje jogom.

Poslednjih godina joga je postala veoma popularna. Ova drevna indijska spiritualna tradicija prilagođena je zapadnjačkom životu i dobro se u njega uklopila.

Ljudi koji se ozbiljno bave jogom kažu da to može rezultovati istinskim osećanjem zadovoljstva i sreće, psihičkim zdravljem, osećajem slobode, mentalnom harmonijom, emocionalnim balansom i skladom sa svetom oko sebe. Čak i ako je vaš cilj da naučite samo osnove joge i ništa više, to vam može uneti poboljšanja u svakodnevni život, bez obzira na godine.

Problem za većinu početnika je – kako početi? Pre nego što se pozabavite jogom, treba da pronađete časove koji vam odgovaraju. Ima različitih kurseva, a vi treba da razmislite o tome šta želite da postignete jogom i u skladu s tim odaberete pravi kurs. Posetite nekoliko kurseva, raspitajte se kod prijatelja, poslužite se internetom.

Važno je i da vam instruktorova ličnost odgovara, da u njega imate poverenje. Važna je i brojnost grupe, kao i uslovi u kojima se časovi sprovode.

Uopšteno, na času joge najbolje je da obučete udobnu odeću koja vam omogućava da slobodno dišete, ali da to ne bude vrećasta široka garderoba, već neka trenerka, kao za ostale sportove. U specijalizovanim sportskim prodavnicama možete pitati da li imaju opremu baš za jogu. Možda ćete imati sreće pa naleteti na predusretljivog prodavca.

Početnici treba da uzmu lagani kurs na kom će naučiti osnovna pravila joge. Stilovi poput aštange ili bikrama previše su komplikovani za početnike, do njih ćete stići kasnije, ako budete bili istrajni. Pre početka, obavestite instruktora o svim eventualnim ranijim povredama ili psihičkim problemima.

Eksperti poručuju da početnici treba da pohađaju nekoliko kurseva pre nego što samostalno počnu da se bave jogom kod kuće. Možete uzeti i individualne časove, ali oni su prilično skupi. Od dodatne opreme, potrebna vam je asura, koja je obično već obezbeđena u studijima za jogu.
Vežbe joge će vas naučiti strpljenju, koncentraciji, telo će vam postati elastičnije i snažnije. Vežbe meditacije koje idu uz jogu uticaće pozitivno na vaše mentalno zdravlje.

Bez obzira na koji način započnete sa časovima joge, ako se naoružate osnovnim alatkama i znanjima, to može biti vaš put ka boljem, fleksibilnijem i oslobođenom stresa življenju.

Prethodni tekstMumbaj – Indija u malom (2)
Sledeći tekstMarinirana ovčetina na indijski način

12 KOMENTARA

  1. Članak je dobar i ja sam jako zainteresovana za jogu, ali ne mogu da nađem na internetu ono što me interesuje. Većinom je to uopšteno.

  2. Da li neko od vas zna drži li neko jogu u zrenjaninskom naselju Bagljaš? Ne treba mi neki super fancy klub, već mali skormni klub, za normalne ljude.

POSTAVI KOMENTAR

Molim upišite vaš komentar!
Upišite vaše ime