Mumbaj – Indija u malom (2)

Foto: PDPics/Pixabay.com

Ljupkost i gostoprimstvo Indije ostaju vam u nezaboravnom sećanju. Letovanje u Indiji nije isto kao letovanje na nekom drugom mestu. Što je više upoznajete, sve ćete više voleti ovu zemlju. Od snegom pokrivenih Himalaja na severu do zlatnih plaža na južnom poluostrvu, Indija cele godine pruža mogućnost da provedete nezaboravan godišnji odmor.

Ako ste u mogućnosti da za kratko vreme budete na više mesta, otkrićete sve čari Indije. Ukoliko ste avanturista, vaš pravi turističko-avanturistički cilj trebalo bi da bude upravo Indija.

Do Delhija ili Mumbaja najpovoljnije možete stići ako na vreme fiksirate datum odlaska i povratka. Ako i krenete bez turističkog vodiča iz Srbije, na Međunarodnom aerodromu u Mumbaju postoje šalteri za informacije u kojima za dvadesetak dolara možete uzeti vodiča koji će vam s puno strpljenja pokazati grad.

U Mumbaju možete naći smeštaj svih kategorija koji vam pruža mogućnost za udobno prenoćište. Noćenje i doručak možete naći po ceni od četrdesetak dolara do nekoliko stotina dolara u ekskluzivnim hotelima. Sve to možete unapred rezervisati i dogovoriti preko interneta.

Foto: Sarangib/Pixabay.com Foto: Sarangib/Pixabay.com

Najbolje godišnje doba za posetu Indiji je zima, od oktobra do aprila. Preporučuje se nošenje pamučne garderobe i jednostavne odeće, a sve to može kupiti kod uličnih trgovaca. U malim dućanima iz kojih dopire raskoš boja i mešavina mirisa štapića koje izvoze u ceo svet i tamjana možete kupiti sari, papuče od kamilje kože, sloniće od lakiranog drveta, mesingane figurice.

Vašu sklonost ka Orijentu izazvaće ulični tatoo majstori, koji uz malu naknadu nude raskoš simbola i crteže hindu bogova koji će, uz malo sreće, na vašoj koži zadržati prirodnu boju kane nekoliko dana. Indija je poznata po juvelirskim radnjama u kojima možete kupiti drago i poludrago kamenje koje izvoze u skoro sve delove sveta.

Česte su izložbe zanatstva na kojima možete da posmatrate kako rade vešte ruke zanatlija.

Posetu zaslužuju i živopisne pijace na kojima možete naći ručno rađene predmete iz cele Indije, nebrojene začine, žive piliće i sveže jaganjce. A tek sveža riba. Ajkulino meso svakako treba probati.

Srdačno gostoprimstvo i ljubaznost stanovnika Indije pružaju vam mogućnost da otkrijete običaje ovog naroda a možda i magiju stare civilizacije. Dan svakako treba završiti u nekom od restorana, koje ćete na prvo oko teško naći, uz ukusna, ali ljuta i začinjena jela, egzotičnu muziku sitri i nežan ritam drama, instrumenta sličnog tradicionalnom bubnju.

Hrana im je, shodno načinu života, niskokalorična. Obožavaju ribu i gotovo da je obavezna na trpezi. Plodovi mora takođe su popularni. Jela su dosta ljuta i jako začinjena. Uglavnom kuvaju povrće a neretko ribu. Na tezgama tokom cele godine možete naći krastavce, paradajz, svežu nanu, bez koje je ovde nezamislivo pojesti i kolač, ananas, grožđe, banane. Jabuke su u Indiji najskuplje voće. Kada posle duge šetnje osetite prve znake umora, najbolje će vas okrepiti mleko kokosovog oraha i ukus njegovog ploda, koji vešti ulični prodavci u nekoliko pokreta otvore i posluže sa slamkom. Prija kao dah vetra s okeana.

Indija je zemlja s retkom mešavinom tradicionalnih vrednosti u 21. veku.

Korisni linkovi

Turistička agencija preko možete da obiđete Mumbaj: Mondorama

Prethodni tekstIndija: zemlja koja očarava (1)
Sledeći tekstJoga za početnike

POSTAVI KOMENTAR

Molim upišite vaš komentar!
Upišite vaše ime