Indija: zemlja koja očarava (1)

Фото: Wiganparky0/Pixabay.com

Indija iznenađuje raznolikošću. Šetnja gradskim ulicama otkriće šarenilo i neopisivu raznolikost religija, kasti i potkasti, kultura i jezika. Iako na prvi pogled zbunjujuća i surova, Indija je zemlja koja očarava. Monumentalni umetnički spomenici otkrivaju romantične legende i zanimljive priče iz prošlosti, a tradicionalni plesovi i živopisna odeća bogatstvo kulturnog života i istorijskog nasleđa. Neverovatne razlike vidljive su svuda; moderni poslovni ljudi kreću se ulicama tik uz tradicionalno odevene Hinduse.

Putovanje po toj neverovatnoj zemlji i sretanje s mnogobrojnim kamenčićima šarenog indijskog mozaika pravi je izazov i za najveće avanturiste.

Duhom bogata Indija opija slikama užurbanog života na ulicama gradova i u zakrčenim bazarima, živopisnim bojama, muzikom i mirisima mešavina neobičnih začina. Sve to pratiće vas tokom celog putovanja ovom zemljom. U glavnom gradu Delhiju najbolje ćete doživeti staru, tradicionalnu i novu, modernu Indiju.

Ulice zakrčene saobraćajem, oblakoderi, hramovi, džamije, kolonijalne palate, sve to će vam na prvi pogled možda delovati zbunjujuće. Ali, vrlo brzo će vam se haotična atmosfera grada uvući pod kožu i otkriti svoju skrivenu lepotu.  Grupe mladih preplavljuju barove i klubove, a starci s turbanima uživaju u svojoj nargili ili šolji čaja u lokalnim kafićima. Grad je podeljen na dva dela, stari i novi Delhi. Stari Delhi obeležavaju brojni arhitektonski spomenici iz indijske prošlosti i najživlji je deo grada, dok je New Delhi – Novi Delhi nastao u vreme vladavine engleskog kralja Džordža V, koji je bio i car britanske kolonije Indije. Veliki parkovi, aleje, široke ulice i sve ono što pripada takozvanom kolonijalnom stilu, čine Novi Delhi bitno različitim od ostalih indijskih gradova.

Džajpur (Jaipur), poznat još i kao „ružičasti grad“, centar je pokrajine Radžastan i jedna od obaveznih stanica mnogih putnika kroz Indiju. To je velegrad sa oko pet miliona stanovnika. Nastao je u 18. veku, kada ga je osnovao maharadža Savai Džai Sing. Tvrđava Amber je jedan od zaštitnih znakova grada, sa zidovima ukrašenim minijaturama, dekoracijama od slonove kosti i ogledalima, te brojnim detaljima koji dočaravaju poznati indijski stil.

Ovde je i Hava Mahal – „palata vetrova“, petospratna zgrada sagrađena u obliku krune boga Krišne. Njena prvobitna namena je bila da omogući kraljevim ženama da posmatraju svakodnevni život iza malih, skoro filigranskom preciznošću izrađenih prozora, a da njih pri tom niko ne vidi.

Korisni linkovi

Prethodni tekstMumbaj – Indija u malom (1)
Sledeći tekstMumbaj – Indija u malom (2)

POSTAVI KOMENTAR

Molim upišite vaš komentar!
Upišite vaše ime