Joga – dostupna svima

Фото: Sarangib/Pixabay.com

Ukoliko ste još na početku iz određenih fizičkih razloga otpisali jogu, krajnje je vreme da promenite takvo mišljenje, jer je joga dostupna svima.

Veliki broj ljudi kao da se plaši joge, misleći da je ona samo za vitke osobe u odličnoj fizičkoj formi. Bez obzira na to što je joga danas jako popularna, ljudima se na prvi pogled može učiniti zastrašujuće. Nemojte odustati još pre nego što ste počeli. Joga podjednako pozitivno deluje na osobe različite građe i sposobnosti.

Glavne prednosti ovog vida fizičke aktivnosti jesu u tome što u velikoj meri doprinosi povećanju fleksibilnosti, poboljšanju ravnoteže i snage. Joga predstavlja i dobro oružje za borbu protiv stresa. Takođe, kako starimo, tako se smanjuje i naša fleksibilnost. Kada veći deo dana provedemo u sedećem položaju, tetive potkolenice se sve više zatežu, kao i vrat, ramena i leđa. Međutim, svrha mišića ne leži u tome da ostanu u jednom položaju u dužem vremenskom periodu, već obratno.

Joga ima i drugih pozitivnih efekata po naše opšte zdravlje. Tim naučnika sa Simons koledža u Bostonu otkrio je da tzv. hahta joga i joga za opuštanje pomažu prilikom regulisanja telesne težine, sniženja krvnog pritiska i popravljanja rasploženja. Isto tako je dokazano da joga ublažava simptome menopauze, kako kod zdravih tako i kod žena koje su uspešno operisane od raka dojke.
Veliki je broj joga programa koji su specijalno namenjeni određenim potrebama, poput artritisa, multiple skleroze i Parkinsonove bolesti.

Saveti i preporuke za početnike

Ukoliko ste izvan forme ili imate određenih smetnji (poput invaliditeta), a želite da se bavite jogom, najpre se konsultujte sa lekarom i imajte na umu sledeće:

Opredelite se za stil joge koji vam najviše odgovara. Nisu svi časovi joge isti. Neki od njih su živahniji i zahtevniji, dok je kod drugih akcenat prevashodno na meditaciji.

Nađite pravog učitelja. Časovi koji su sastavljeni tako da imaju svrhu uvodnih ili početničkih mogu objediniti veliki broj vežbi različite težine. Zato je ponekad dobro naći učitelja za individualne časove, koji će biti posebno osmišljeni da zadovolje vaše potrebe.

Uspostavite sopstveni ritam. I sami možete na određene načine modifikovati vežbe (poze) tako što ćete koristiti različite rekvizite, kako biste izbegli uvek nezgodno istezanje mišića. Ali pre nego što se odlučite na takav korak, uvek se konsultujte sa svojim učiteljem.

Slušajte svoje telo. Ukoliko silom terate sebe i svoje telo u neku od poza koje vam pričinjavaju bol, to je pravi signal da je vreme da se zaustavite i ne forsirate sebe bez potrebe.

Izbegavajte poređenje sa drugima. Poenta uopšte nije u tome da budete fleksibilni kao i svi ostali, ili kao osobe koje viđate u časopisima, jer su to slike osoba koje se jogom bave već dugi niz godina i dostigle su nivo majstora. Ipak, ne dozvolite da vas ovo saznanje obeshrabri, jer tu uvek ima mesta i za vas.

Prethodni tekstKako joga može pomoći?
Sledeći tekstTadž Mahal – dokaz večne ljubavi

2 KOMENTARA

  1. Ko god upiše sistem „joga u svakidašnjem životu“, sigurno neće požaliti. Znani su po vrsnim instruktorima i kompleksnoj ponudi. Vredi probati, naročito oni koji mnogo sede… Ja idem već 3 godine, stara sam 51 godinu i mnogo toga sam tamo naučila. Probajte i vi i saznaćete ono što sam i ja: nema tamo nikakve mistike kao što se obično misli, samo praktične i korisne stvari saznate od dobrih poznavalaca ljudskog tela i duše…

  2. Već dve godine idem na jogu.Sistem se zove „Joga u svakodnevnom životu“. Vežbam u Novom Sadu, ali sistem se može naći i u drugim većim gradovim u Srbiji. Sve što ste napisali je tačno i više od toga. Ne čekajte, krenite što pre, osećaćete se izvanredno. Izledaćete bolje.

POSTAVI KOMENTAR

Molim upišite vaš komentar!
Upišite vaše ime