Navratri 2017: prednosti Saatvik ishrane tokom Navratri posta

Foto: Ms Sarah Welch/commons.wikimedia.org

Navratri (bukvalno „devet noći“) je višednevni hinduistički festival koji se slavi svake godine. To je najčuveniji hinduistički festival posvećen bogini Durga, koja simboliše čistoću i moć ili „shakti“. Festival Navratri podrazumeva post, a praćen je divnim proslavama koje traju devet dana i noći. Navratri se u Indiji proslavlja u martu/aprilu kao Chaitra Navratri, i u septembru/oktobru kao Sharad Navratri.

Tokom Navratrija, ljudi iz sela i gradova okupljaju se radi izvođenje „puja“, ceremonija koje predstavljaju različite aspekte boginje Durga. Pevanje mantri i izvođenja bhajana i narodnih pesama obično prati pujske rituale devet dana tokom Navratrija.

Indijci širom zemlje i iz inostranstva započeli su proslavu Sharad Navratri 2017. Neki će posmatrati ritualne Navratri postove, koji podrazumevaju uzdržavanje od ne-vegetarijanske hrane, pušenja cigareta i alkohola devet dana. Čak i u vegetarijanskoj ishrani postoje određena ograničenja povrća, poput luka i začina. Oni koji poste pripremaju svoje dnevne obroke sa specifičnim sastojcima kao što su singhara ka atta (kestenovo brašno), kuttu ka atta (brašno), sabudana, sveže voće, sendha namak (kamena so) i samak ke chaaval, jer to podrazumeva „Saatvik“ stil ishrane.

Prema drevnom hinduističkom verovanju, tokom posta Navratri trebalo bi usvojiti Saatvik režim ishrane. Ali da li ste se ikada zapitali zašto?

Osim religioznog aspekta, postoji i naučni razlog za to. Sharad Navratri pada u jesenjim mesecima. Tokom ovog vremenskog perioda, sezonske promene slabe naš imunitet, pa mu post pomaže da pređe na laganu hranu Saatvik koja ne opterećuje digestivni sistem.

Prema hinduističkom i drevnom ajurvedskom shvatanju, hrana se može podeliti u tri kategorije, u zavisnosti od svoje prirode i pocesa koje pokreće u telu nakon konsumiranja.

Ove tri kategorije su sledeće:

1.Raajasic hrana
2.Taamasic hrana
3.Satvik hrana

Reč „saatvik“ dolazi od reči „sattva“, što znači čisto, prirodno, vitalno, energično. Saatvik hrana sadrži sveže voće, čistu kamenu so, sezonsko povrće poput tikvica i luka, kao i blage začine poput kima, korijandera i crnog bibera.

Sveže voće je najbolja opcija za ‘Satvik hranu’ tokom Navratrija.

Ajurvedski stručnjak dr Ashutosh Gautam objašnjava: „Saatvik hrana je najmanje obrađena hrana i na biljnoj je bazi. Rajasic i Taamasic hrana opterećene su začinima ili su masne i pržene. Na kraju, ova obrađena hrana povezana je sa nekoliko poremećaja kao što su dijabetes i visok krvni pritisak.“

Ukazujući dalje na koristi Saatvika tokom praznične sezone, dr kaže: „Navratri dolazi odmah nakon monsuna, u vreme sezonske pomene, a Saatvik hrana je najbolja za imunitet. Ljudi jedu obroke samo od svežeg voća i mleka, što je najzdravije. To se ne može reći za pakovanu hranu koja se nudi na tržištu i koja je puna toksina. Drugo, iz duhovnih razloga, jedenje Saatvika je najbolje ako želite jasno mišljenje i moć koncentracijé. Teška hrana usporava i vaš um. Saatvik hrana takođe ubrzava vaš metabolizam i varenje.“

Čak i ako ne postite, ovaj Navratri može biti prilika za usvajanje puta Saatvik ishrane koja može učiniti čudo za vaše zdravlje, varenje i metabolizam.

Srećan Navratri 2017!

Prethodni tekstGugl novu aplikaciju za prenos novca testira prvo u Indiji
Sledeći tekstVlada Indije odobrila firmi Amazon da investira u prehrambenu industriju

POSTAVI KOMENTAR

Molim upišite vaš komentar!
Upišite vaše ime