Ajurvedski saveti: 5 prirodnih rešenja za loš zadah

Foto: pexels.com/Ngô Trọng An

Loš zadah je često rezultat lošeg oralnog zdravlja, a dešava se kada ne perete pravilno zube i usnu duplju. Ovaj miris se vremenom može pogoršavati. Iza lošeg zadaha može biti mnogo drugih razloga, kao što su suva usta, bakterijska infekcija, tonzilitis, oralni rak, infekcija pluća ili grla ili bilo koji drugi problem. Ali ajurvedska medicina nudi nekoliko rešenja ovog problema uz korišćenje biljaka koje su deo tradicionalnog lečenja lošeg zadaha.

Evo 5 prirodnih načina na koje možete ukloniti loš zadah.

Ajurvedska vodica za ispiranje usta

Rešenje broj jedan, u ovom slučaju, je „Kumar Bharana Ras“, što je dekokcija pripremljena mešanjem ajurvedskog bilja i koja se koristi kao prirodna vodica za ispiranje usta. Ova vodica za ispiranje usta se pravi mešanjem Ashvagandha, sladića, đumbira, Pippali, Amalaki, Guduchi, Tulsi ili Brahmi. Ovu vodicu za ispiranje usta možete čuvati nedelju dana. Može se koristiti 2 do 3 puta dnevno držeći ga u hermetički zatvorenoj posudi.

Karanfilić i kardamom

Da biste se rešili lošeg zadaha, uzmite esenciju karanfilića i kardamoma. Pomešajte đumbir, karanfilić, kardamom i đumbir u 2 čaše vode. Kada voda provri i količina se smanji za polovinu, filtrirajte vodu i sipajte u čašu. Esencija karanfilića i kardamoma se smatra blagotvornim za probleme u vezi sa stomakom, loš zadah itd.

Triphala voda

Uklonite neprijatan miris iz usta Triphala vodom i amlom, mirobalanom i vibhitakijem. Supstanca napravljena od mešavine ove tri biljke zove se Triphala. Triphala sadrži vitamin C, fruktozu i linolnu kiselinu. Napravite prah od Triphale i skuvajte ga u vrućoj vodi. Ovu mešavinu filtrirajte i stavite u bocu. Ispirati grlo ovom vodom dva puta dnevno. Ovo će delovati kao prirodna vodica za ispiranje usta, a loš zadah će nestati.

Voda sa cimetom

Cimet ima antibakterijska svojstva. Cimet se može koristiti da se oslobodite lošeg zadaha. U cimetu se nalazi element koji se zove cimetni aldehid. Pomaže u ubijanju bakterija koje uzrokuju loš zadah. Takođe možete ispirati grlo vodom sa cimetom.

Četkanje neem prahom

Nim je ajurvedska biljka koja se koristi u obliku esencije, praha, čaja i vode. Da biste se rešili lošeg zadaha, nanesite prah od neema pomešan sa pastom. Nim ima antivirusna, antimikrobna svojstva i svojstva ublažavanja bolova. Osim nima, može se koristiti i aloe vera. Grgljanje sokom od aloe vere takođe uklanja loš zadah.

Prethodni tekstIstorijski uspeh indijske kinematografije: Pesma iz hit filma RRR nagrađena Oskarom (video)
Sledeći tekstAjurvedska dijeta: 5 stvari koje morate uključiti u svoju svakodnevnu ishranu

1 KOMENTAR

  1. Imao sam taj problem nekoliko meseci i jako je bilo neprijatno, kako za mene tako i za okolinu. Svasta sam probao, pregledao i zube kao i snimanje zeluca i ostale preglede kod gastroenterologa. Na kraju se ispostavilo da sam imao manji dzep izmedju zuba koji je stomatolog sredio uz redovno ciscenje, ispiranje hidrogenizovanom vodom, hidrogenom i ciscenjem zuba koncem. Sve u svemu problem je resen

POSTAVI KOMENTAR

Molim upišite vaš komentar!
Upišite vaše ime