Ajurvedska dijeta: 5 stvari koje morate uključiti u svoju svakodnevnu ishranu

Foto: unsplash.com/jules_eatrunhike

Ajurveda je drevna indijska medicinska filozofija koja govori o vođenju života u potpunosti zasnovanom na nečijim došama. Funkcioniše na osnovu ideologije da svaka osoba ima kombinaciju tri vrste energije (doše) – Vata, Pitta i Kapha. Vata označava vazduh i prostor, Pitta se sastoji od vatre i vode, a Kapha se sastoji od energije zemlje i vode.

Dok su sva tri tipa energije prisutna u svima nama, ajurveda naglašava da svako ima jednu dominantnu došu od rođenja i ravnotežu druga dva tipa energije. Cela filozofija ajurvede može se sažeti u jednu jednostavnu liniju – kada je dijeta pogrešna, medicina nema koristi; kada je ishrana ispravna, lekovi nisu potrebni, piše Times of India.

Ako želite da pratite ispravnu ajurvedsku ishranu, evo liste namirnica koje morate uključiti u svoj dnevni plan obroka:

1. Ghee

Ajurveda prepoznaje ghee (prečišćeni puter) kao jednu od superhrana. Lakše se vari od običnog putera i ima duži rok trajanja. Poznato je da olakšava kretanje toksina van tela.

2. Toplo mleko

Važno je razumeti da je hladno mleko malo teško za varenje u poređenju sa toplim mlekom. Otuda se toplo mleko smatra izuzetno svetim sastojkom u Ajurvedi, jer kada se pravilno vari, pomaže u balansiranju svih doša i pruža snagu telu.

3. Đumbir

Od indijskog masala čaja do raznih karija, postoji razlog zašto se ne može zamisliti tipičan indijski thali bez ovog aromatičnog korena. Đumbir se smatra univerzalnim lekom u Ajurvedi. Ne samo da pomaže varenje, već može pomoći i u borbi protiv menstrualnog bola.

4. Seme kumina

Postoje dva načina na koja možete uključiti seme kima u svoju svakodnevnu ishranu. Ili potopite semenke kima preko noći i popijte ih ujutru ili prokuvajte vodu i dodajte prstohvat semena kima. Poznato je da ova mešavina pomaže u procesu varenja.

5. Topla voda

Mnogi ajurvedski recepti su ispunjeni blagodetima ispijanja tople vode. Ne samo da pomaže u izbacivanju toksina iz tela, već i čini vašu kožu sjajnom. Trebalo bi da pijuckate običnu toplu vodu svaki sat da biste ostali hidrirani i aktivirali metabolizam.

Prethodni tekstAjurvedski saveti: 5 prirodnih rešenja za loš zadah
Sledeći tekstPet namirnica koje treba izbegavati uz čaj

POSTAVI KOMENTAR

Molim upišite vaš komentar!
Upišite vaše ime