Pet namirnica koje treba izbegavati uz čaj

Foto: pexels.com/saveurssecretes

Čaj je sastavni deo društvenog i kulturnog života u Indiji. To je piće koje se najčešće konzumira, posle vode, i u njemu uživaju ljudi svih uzrasta i porekla tokom celog dana. U Indiji, čaj se često naziva „chai“ ili „masala chai“, a pravi se kuvanjem otkinutih listova crnog čaja sa mlekom, vodom i mešavinom aromatičnih začina kao što su đumbir, kardamom i cimet. Dobijeni čaj je bogata, ukusna mešavina koja se tradicionalno služi u malim, glinenim šoljama koje se nazivaju „kulhad“ ili „čai čaše“. Često se uživa uz grickalice kao što su pakore/bhajiias, samosa, namkeen, tostovi i kekse zajedno sa nekim slatkišima. Ali, da li ste znali da neka od ovih jela mogu biti toksična za vaše telo?

Iako ne postoje nikakva stroga pravila o tome koju hranu treba ili ne treba da jedete uz čaj, postoje neke opšte smernice koje mogu poboljšati vaše iskustvo pijenja čaja. Evo nekih vrsta namirnica koje biste možda želeli da izbegavate uz čaj.

Začinjena hrana ili hrana jakog ukusa

Hrana koja je veoma začinjena, začinjena ili sa jakim ukusom može nadjačati delikatan ukus čaja, što otežava potpuno razumevanje arome i ukusa čaja. Primeri takve hrane uključuju beli luk, luk, ljuti sos, kari i čili.

Kisela hrana

Hrana koja ima visoku kiselost, kao što je citrusno voće, može ometati apsorpciju katehina (antioksidanata) koji se nalaze u čaju. Ako konzumirate kiselu hranu istovremeno sa čajem, to može smanjiti količinu katehina koje vaše telo može da apsorbuje.

Mlečni proizvodi

Mleko ili pavlaka mogu da neutrališu polifenole u ​​čaju, smanjujući njihove antioksidativne prednosti. Međutim, ovaj efekat je manje izražen kod crnih čajeva, a neki ljudi uživaju u kremastom ukusu mleka ili kajmaka u svom čaju. Dakle, to je stvar ličnih preferencija.

Slatka hrana

Dok slatke namirnice poput kolača, keksa i čokolade mogu upotpuniti ukus čaja, konzumiranje previše šećera može uzrokovati porast nivoa šećera u krvi, što može dovesti do energetskih padova i drugih zdravstvenih problema. Najbolje je konzumirati slatku hranu umereno i upariti je sa čajem koji ima komplementarni ukus.

Pržena ili masna hrana

Pržena ili masna hrana može biti teška i teško svarljiva, što može učiniti da se osećate usporeno i neprijatno. Čaj može pomoći varenju, ali uparivanje sa teškom hranom može poništiti ovu korist.

Zaključak

Generalno, najbolje je izabrati lagane, slane grickalice ili delikatna peciva koja neće nadjačati ukus čaja. Hrana bogata vlaknima ili proteinima takođe može pomoći u usporavanju apsorpcije kofeina, sprečavajući tremu i padove. Na kraju krajeva, na vama je da eksperimentišete sa različitim vrstama hrane i čaja kako biste pronašli ono što najbolje odgovara vašem ukusu i telu, piše TOI.

Prethodni tekstAjurvedska dijeta: 5 stvari koje morate uključiti u svoju svakodnevnu ishranu
Sledeći tekstKako prosvetliti tamne pazuhe: Indijke ove namirnice koriste da se reše tog problema

POSTAVI KOMENTAR

Molim upišite vaš komentar!
Upišite vaše ime