Kako prosvetliti tamne pazuhe: Indijke ove namirnice koriste da se reše tog problema

Foto: Sakshi Patwa/pexels.com

Zbog hiperpigmentacije može doći do zatamnjenja kože zbog povećanja proizvodnje melanina. Ovo može biti zbog hormonalnih promena, genetike ili određenih lekova.

Trenje: Trenje između odeće i kože može izazvati potamnjenje ispod pazuha.

Dezodoransi i antiperspiranti: Neki dezodoransi i antiperspiranti mogu izazvati iritaciju ili alergijsku reakciju, što dovodi do zatamnjenja.

Loša higijena: Nedostatak higijene i prekomerno znojenje mogu uzrokovati nakupljanje bakterija i potamnjenje ispod pazuha.

Gojaznost: Prekomerna težina može izazvati trenje i iritaciju u predelu pazuha, što dovodi do zatamnjenja.

Medicinska stanja: Određena medicinska stanja, kao što je crna akantoza, mogu izazvati potamnjenje kože u predelu pazuha.

Ako ste zabrinuti zbog tamnih pazuha, najbolje je da se konsultujete sa dermatologom kako biste utvrdili osnovni uzrok i dobili odgovarajući tretman.

Kućni lekovi za prosvetljavanje tamnih pazuha

Postoji nekoliko kućnih lekova koji mogu pomoći da se posvijetle tamne pazuhe. Neki od ovih lekova uključuju:

Limunov sok: Nanesite svež limunov sok na pazuhe i ostavite da deluje oko 10-15 minuta pre nego što isperite. Limunov sok sadrži prirodna sredstva za izbeljivanje koja mogu pomoći da se koža posvetli.

Soda bikarbona: Pomešajte sodu bikarbonu sa vodom da napravite pastu i nanesite je na pazuhe. Ostavite da deluje 10-15 minuta pre nego što isperite. Soda bikarbona može pomoći u pilingu kože i uklanjanju mrtvih ćelija kože koje doprinose tamnjenju.

Kokosovo ulje: Nanesite kokosovo ulje na pazuhe i masirajte ga nekoliko minuta pre nego što isperite. Kokosovo ulje sadrži vitamin E, koji može pomoći da se koža posvetli.

Krastavac: Utrljajte krišku krastavca na pazuhe nekoliko minuta pre nego što isperite. Krastavac sadrži prirodna sredstva za izbeljivanje koja mogu pomoći da se koža posvetli.

Krompir: Utrljajte parče sirovog krompira na pazuhe nekoliko minuta pre nego što isperite. Krompir sadrži enzime koji mogu pomoći da se koža posvetli.

Kurkuma: Pomešajte kurkumu u prahu sa vodom da napravite pastu i nanesite je na pazuhe. Ostavite da deluje 10-15 minuta pre nego što isperite. Kurkuma sadrži kurkumin, koji ima prirodna svojstva za osvetljavanje kože.

Važno je napomenuti da kućni lekovi možda neće funkcionisati kod svakoga, i najbolje je da se konsultujete sa dermatologom ako ste zabrinuti zbog tamnih pazuha koje se ne popravljaju sa ovim lekovima ili ako osetite bilo kakvu nelagodnost ili iritaciju, piše TIO.

Prethodni tekstPet namirnica koje treba izbegavati uz čaj
Sledeći tekstDevet knjiga koje će vas učiniti pametnijima

POSTAVI KOMENTAR

Molim upišite vaš komentar!
Upišite vaše ime