Gde se spajaju istok i zapad: Ovoj školi napravljenoj od kamena usred pustinje Tar ne treba klima

Foto: YouTubeÅvontuura (Printscreen)

Radžkumari Ratnavati je ženska škola u ruralnoj pustinji Tar u Džajsalmeru u severnoj Indiji. Škola je jedinstvena po tome što su je arhitekte projektovale u obliku ovala koji može da izdrži temperature i do 50 stepeni Celzijusa. Škola može da primi 400 devojčica od vrtića do desetog razreda.

Devojačka škola Radžkumari Ratnavati je napravljena od žutog peščara i, iznenađujuće, nema klima-uređaje. Ovde učenici mogu da uče, pa čak i da se igraju u zaštićenom dvorištu bez brige o ekstremnim vremenskim prilikama.

Škola je vizuelno impresivna, sa strukturom ovalnog oblika koja se uklapa u pustinjski pejzaž. Zgrada takođe ima elemente održivosti. Školski deo, poznat kao Gjaan centar, ima smeštaj za 400 devojčica od vrtića do X razreda. Kompleks takođe ima muzej tekstila i salu za predstave, kao i izložbeni prostor za zanatlije da prodaju svoje zanate. U drugoj zgradi, žene će biti obučene u tradicionalnim veštinama poput tkanja i tekstila kako bi se sačuvale umiruće rukotvorine.

Učenice škole za devojke Radžkumari Ratnavati su deca tkalja, vezilja i nomada iz regiona Thar u Radžastanu. Ovo je zajednica koja je vekovima verovala da su nada i snovi pravo dečaka, čoveka koji će odrasti da bi izdržavao porodicu. Osnivanjem ove škole i negovanjem ove zajednice, preko 400 devojčica povrati pravo da imaju snove i nadu u život po svom izboru. Škola ima za cilj da obezbedi obrazovanje i obuku u tradicionalnim setovima veština kao što su umetnost, tkanje i vez za žene. Kraljevska porodica Džajsalmera pridružila se upravi, a Manvendra Sing Šekavat je donirao zemljište za školu. Majkl Daube, osnivač CITTA-e, kaže: „Mnogi učenici u školi prvi put uče iz svoje porodice. Naš cilj je da devojkama pružimo ne samo obrazovanje već i poverenje. Ovo će definitivno imati pozitivan uticaj na tretman žena u njihovoj porodici i zajednici.”

Cela zgrada ima ovalni oblik, koji univerzalno simbolizuje žensku snagu. I dizajniran je na takav način da će filtrirati sunčevu svetlost i maksimizirati protok vazduha oko zgrade. Solarna nadstrešnica napaja školu strujom, a dvorište je predviđeno za prikupljanje skoro 350.000 litara kišnice. Ovo umetničko delo spaja konvencionalne i savremene arhitektonske karakteristike.

Drevne tehnike sakupljanja kiše obezbeđuju vodosnabdevanje zgrade, dok se struja u potpunosti dobija iz solarne energije. Škola se oslanja na prirodno hlađenje, za koje arhitekta kaže da je značajno smanjilo temperature u zgradi.

Školsku uniformu kreirao je modni dizajner Sabiasachi Mukherjee koristeći lokalnu tehniku štampanja blokova Ajrak.

Prethodni tekstSaveti za održavanje hladnoće u kući tokom vrelih letnjih dana
Sledeći tekst6 dokazanih načina na koje đumbir pomaže u mršavljenju

POSTAVI KOMENTAR

Molim upišite vaš komentar!
Upišite vaše ime