7 monumentalnih zdanja koja prikazuju neverovatnu arhitektonsku lepotu Indije

Foto: unsplash.com/shootwithadi

Kada razmišljamo o zemlji, njenoj moći ili uticaju, prva stvar koju ljudi imaju tendenciju da primete su njihove zgrade. Zgrade, spomenici, arhitektura, to su stvari koje se uzimaju u obzir. Bilo da se radi o putovanju iz slobodnog vremena ili čak ako planirate da se nastanite, arhitektura zemlje igra veliku ulogu u stvaranju imidža iste. I tada kao svedoci stoje spomenici i zgrade. Indija se posebno može nazvati oličenjem arhitektonske lepote. Sa mešavinom istorije, kulture i tradicije, indijski spomenici, bilo da se radi o legendarnom Tadž Mahalu ili hramovima u Čenaju, predstavljaju prizor koji treba posmatrati.

U nastavku navodimo 7 najizvrsnijih indijskih spomenika koji ostavljaju bez daha svakog ko ih ugleda.

Taj Mahal

Bez sumnje, prvi na listi je legendarni Tadž Mahal. On je najpoznatiji indijski spomenik kao simbol ljubavi i arhitektonskog dostignuća. Ovaj mauzolej od belog mermera u Agri, koji je naručio car Šah Džahan u znak sećanja na njegovu suprugu Mumtaz Mahal, očarava posetioce svojim prelepim detaljnim rezbarijama, simetričnim vrtovima i igrom svetlosti koja menja njegov izgled tokom dana.

Tadž Mahal nije samo spomenik; kaže se da je oličenje onoga što bi neko uradio za ljubav sa arhitektonskim savršenstvom.

Akshardham

Hram Akshardham u Delhiju nije ništa manje arhitektonsko čudo koje ostavlja ljude zapanjenim na prvi pogled. Veoma sitno izrezbareni stubovi i unutrašnjost su prizor za posmatranje. Hram Akshardham savršeno spaja tradicionalne indijske arhitektonske stilove sa savremenim zanatskim umećem. Rasprostranjen na ogromnim hektarima, kompleks hrama prikazuje zadivljujuće kamene rezbarije, skulpture i svake večeri očaravajuće vodene i zvučne predstave koje pripovedaju iz drevnih indijskih spisa.

Velankanni Church

Smeštena u Tamil Naduu, crkva Velankani, poznata i kao Bazilika Gospe dobrog zdravlja, sveto je mesto za hrišćane širom sveta.
Crkva ima prelepu arhitekturu inspirisanu gotikom, ukrašenu raznobojnim vitražima i visokim tornjevima. Lukovi, stubovi, pa čak i glavni ulaz u Crkvu daju osećaj stranog odredišta ili palate koju je sagradio sam božanski arhitekta.

Golden Temple

Zlatni hram, ili Sri Harmandir Sahib, je sveto svetilište za Šike i blistavi dragulj u indijskoj arhitektonskoj kruni. Smešten u Amritsaru, ova veličanstvena gurdvara poznata je po svojoj sjajnoj, zlatnoj fasadi, svetom jezeru iznutra i prelepom belom mermeru koji oslikava polovinu gurdvare.

Arhitektonski sjaj Zlatnog hrama je prizor za mnoge koji na njega gledaju ne samo kao na sjajnu, zlatnu zgradu, već i kao na sveto mesto.

Hawa Mahal

Jednostavno u prevodu „Palata vetrova“, Hava Mahal je arhitektonsko čudo koje oduzima dah i nalazi se u Džajpuru.

Izgrađena u obliku strukture saća sa preko 900 rešetkastih prozora ili jharokha, ova petospratna palata je dizajnirana da omogući kraljevskim ženama da posmatraju ulične svečanosti dok ostaju skrivene od pogleda javnosti. Kreacija Hava Mahala sa jedinstvenim i prelepim crvenim i ružičastim peščarom zajedno sa delikatnim cvetnim motivima na prelepoj zgradi su primer bogatog kulturnog nasleđa Radžastana i arhitektonskog sjaja.

Hram Meenakshi Amman

Jedan od najlepših hramova u južnoj Indiji, Meenakshi Amman, koji se nalazi u Maduraju, remek je delo dravidske arhitekture. Posvećen boginji Minakši i njenoj supruzi lordu Sundaresvararu, hram se prostire na oko 14 hektara. Prelepi i zamršeno izrezbareni stubovi koji drže ogroman hram nisu ništa manje nego čudo. Sada prigušene boje i jednostavnost braon struktura jednostavno iznenađuju.

Rečeno je da kada se vidi iz vazduha, struktura hrama izgleda kao Mandala.

Gradska palata, Radžastan

Gradska palata u Džajpuru je još jedan veličanstveni arhitektonski spomenik u Indiji. Za palatu se kaže da je spoj arhitektonskih stilova Rajputa i Mughala i da je prava lepota za posmatranje zbog klasičnog radžastanski stila rezbarenja.

Kompleks palate, koji je izgradio Maharaja Savai Jai Singh II, ima mnogo dvorišta, vrtova i velikih građevina, ukrašenih izuzetnim slikama, ogledalima i detaljima od mermera. Chandra Mahal i Mubarak Mahal u okviru Gradske palate su dve od najposećenijih i najcenjenijih građevina i daju ljudima savršen primer kraljevskog načina života i oka za detalje i lepotu indijskih vladara.

Prethodni tekst10 najotrovnijih zmija u Indiji
Sledeći tekstRučak kao iz restorana: Recept za hrskavu piletinu sa čilijem

POSTAVI KOMENTAR

Molim upišite vaš komentar!
Upišite vaše ime