10 najotrovnijih zmija u Indiji

Foto: unsplash.com/harshit_suryawanshi

Indija ima bogat biodiverzitet, a zmije su sastavni deo ove raznolikosti. U Indiji postoji preko 300 vrsta zmija, od kojih je preko 60 otrovnih. Neke od najotrovnijih zmija na svetu nalaze se u Indiji, uključujući kraljevsku kobru, indijski krait i Raselovu zmiju.

S druge strane, Indiju su često nazivali „zemljom ukrotitelja zmija“ zbog svoje duge istorije i tradicije pripitomljavanja i dresiranja zmija. Kroćenje zmija je umetnost performansa u kojoj se čini da ukrotitelj zmija hipnotiše zmiju svirajući muzički instrument.

Ukoliko planirate da posetite Indiju, evo kojih 10 najotrovnijih zmija morate da se pazite tokom putovanja.

1. Kraljevska kobra

Kraljevska kobra je najduža zmija otrovnica na svetu. Može narasti do pet i po metara u dužinu. Nalazi se u gustim džunglama, hladnim močvarama, grozdovima bambusa i prašumama širom Indije. Veliku su mesožderi i čak love i druge zmije, uključujući neotrovnu zmiju pacova, druge kobre, kraite i male pitone.

Otrov kraljevske kobre je neurotoksin. Ujed kraljevske kobre može izazvati paralizu, respiratornu insuficijenciju i smrt. Oni mogu da ubiju čoveka u roku od 30 minuta (bez anti-otrova). Treba odmah doći do najbliže bolnice ukoliko vas ova zmija ujede.

2. Indijski krait

Indijski krait, takođe poznat kao obični krait, je još jedna veoma otrovna zmija pronađena u Indiji. U svetu postoji ukupno 12 vrsta i 5 podvrsta krait zmija. Oni mogu ubiti osobu u roku od 45 minuta. Uobičajeni kraiti su relativno male zmije, koje narastu do 90 cm. Često su smeđe ili crne boje, sa svetlijim poprečnim trakama.

Otrov običnog kraita je takođe neurotoksin. Ugriz običnog kraita može izazvati paralizu, respiratornu insuficijenciju i smrt.

3. Raselova zmija

Raselova zmija je jedna od najčešćih i najrasprostranjenijih zmija otrovnica u Indiji. Ova zmija otrovnica proizvodi buku pre nego što napadne ili ugrize. Njihov ugriz može ubiti čoveka u roku od 45 minuta (bez anti-otrova). Raselove zmije su noćne i često se mogu naći u opremi za kampovanje ili u automobilima, što ih čini veoma opasnim. Raselove zmije su relativno velike zmije, koje narastu do 180 cm. Često su smeđe ili crne boje, sa svetlijim poprečnim trakama.

Otrov Raselovog zmija je hemotoksin, što znači da uništava krvne ćelije i tkiva. Ugriz Raselovog zmija može izazvati jak bol, otok i krvarenje. Takođe može dovesti do oštećenja organa i smrti.

4. Mala indijska zmija

Saw-Scaled Viper je jedna od najotrovnijih zmija na svetu. Ima popularno ime „mala indijska zmija“. Naseljavaju peščana područja, kamenita staništa, meko tlo i šipražje. Oni love guštere, žabe i razne člankonošce kao što su stonoge, veliki insekti i škorpioni. Ova zmija je relativno mala, koje narastu do 60-ak cm. Često su smeđe ili crne boje, sa cik-cak šarom na leđima.

Otrov zmije je hemotoksin. Ujed poskoka sa ljuskom može izazvati jak bol, otok i krvarenje. Takođe može dovesti do oštećenja organa i smrti.

5. Indijska kobra (Naja naja)

Indijska kobra je jedna od najpoznatijih i najstrašnijih zmija na svetu. U Indiji postoje različite vrste kobri, ali ova vrsta odgovorna je za najveći broj ujeda zmija u zemlji. Indijske kobre su relativno velike zmije, dužine do 180 cm. Lako ih je prepoznati po karakterističnoj kapuljačama, koja se rasplamsavaju kada im prete.

Otrov indijske kobre je neurotoksin, što znači da napada nervni sistem. Ugriz indijske kobre može izazvati paralizu, respiratornu insuficijenciju, pa čak i smrt. Njihov ugriz zmije može ubiti osobu u roku od 2 sata (bez anti-otrova). Treba odmah doći do najbliže bolnice.

6. Malabarska zmija

Malabarska zmija je zmija otrovnica pronađena u zapadnim Gatima Indije. To je veoma prilagodljiva zmija i može se naći u raznim staništima, uključujući šume, plantaže, pa čak i urbana područja. To je noćna zmija i najaktivnija je noću. Jedna od najjedinstvenijih stvari u vezi sa malabarskom zmijom je njena sposobnost promene boje. Ova sposobnost je poznata kao kamuflaža i pomaže zmiji da se stopi sa okolinom.

Otrov malabarske zmije je hemotoksini. Obe vrste zmija mogu izazvati jak bol, otok i krvarenje. Ugriz ovih zmija može izazvati jak bol, otok i krvarenje. Takođe može dovesti do oštećenja organa i smrti.

7. Trakasti krait

Trakasti krait je zmija otrovnica koja se nalazi u obalnim oblastima Indije. To je relativno mali krait, koji naraste do 90 cm dužine. Može se lako prepoznati po karakterističnim poprečnim trakama crno-žućkaste boje. Hrani se koralnim grebenima Indije i uglavnom se nalazi pod vodom. Ova zmija otrovnica se često meša sa jeguljama.

Trakasti otrov kraita je neurotoksin. Ugriz trakastog kraita može izazvati paralizu, respiratornu insuficijenciju i smrt.

8. Bambusova zmija

Bambusova zmija je zmija otrovnica koja se uglavnom nalazi u planinskim predelima Zapadnih Gata u južnoj Indiji. Raste u dužinu do 75 cm. Živi u svim arborealnim staništima kao što su loza, žbunje i bambus. Ova zmija otrovnica ima sistem za detekciju toplote. Zmija detektuje infracrveno zračenje toplokrvne životinje, a jamičasti organ šalje signal u mozak zmije. Mozak tada tumači signal i pomaže zmiji da locira svoj plen.

Otrov bambusove zmije je hemotoksin. Ugriz bambusovog zmija može izazvati jak bol, otok i krvarenje. Takođe može dovesti do oštećenja organa i smrti.

9. Zmija s grbavim nosom

Još jedna otrovna vrsta koju ćete pronaći u Indiji je zmija s grbastim nosom. To je mala, ali otrovna zmija koja je obično aktivna noću i lovi rano ujutro. Zmija s grbavim nosom je mala, ali otrovna zmija koja se nalazi u gustim šumama, plantažama kafe i brdovitim predelima južne Indije. Nalazi se u raznim staništima, uključujući šume, travnjake i poljoprivredne površine. Zmije sa grbastim nosom često su smeđe ili crne boje, sa karakterističnom grbom na nosu.

Otrov zmija grbastog nosa je hemotoksin. Ujed poskoka sa grbastim nosom može izazvati jak bol, otok i krvarenje. Takođe može dovesti do oštećenja organa i smrti.

10. Andamanska zmija

Andamanska zmija je zmija otrovnica koja se nalazi na Andamanskim i Nikobarskim ostrvima. Uobičajeno je poznata kao Mangrove Pit Viper, Purpur-spotted Pit Viper i Shore Pit Viper. To je noćna zmija i najaktivnija je noću. To je relativno mala zmija, koja naraste do 60 cm dužine. Andamanske zmije su često zelene ili braon boje, sa tamnijim poprečnim trakama.

Otrov andamanske zmije je hemotoksin. Dok otrov Andamanske zmije obično nije fatalan za ljude, ugriz ove vrste može dovesti do gangrene ako se ne leči pravilno. Gangrena je ozbiljno stanje koje može izazvati smrt tkiva.

Prethodni tekstKapha dijeta: Ajurvedski pristup za čišćenje organizma
Sledeći tekst7 monumentalnih zdanja koja prikazuju neverovatnu arhitektonsku lepotu Indije

POSTAVI KOMENTAR

Molim upišite vaš komentar!
Upišite vaše ime