Kapha dijeta: Ajurvedski pristup za čišćenje organizma

Foto: unsplash.com/marionb_photography

Drevni sistem indijske tradicionalne medicine prepoznaje tri osnovne bioenergetske sile ili principa u Ajurvedi i tri doše. Oni su Vata, Pitta i Kapha i predstavljaju različite kombinacije pet elemenata (etar, vazduh, vatra, voda i zemlja) prisutnih u Univerzumu i ljudskom telu.

Kapha doša nosi karakteristike vode i zemlje kao što su težina, stabilnost, hladnoća, gustina i vlažnost i igra ključnu ulogu u održavanju strukture i ravnoteže u telu. Obezbeđuje strukturu i elastičnost, koheziju potrebnu za održavanje određenog oblika. Kapha dodatno hidrira sve ćelije i sisteme, podmazuje zglobove, vlaži kožu, održava imunitet i štiti tkiva.

Često se povezuje sa energijom vode, ljubavi i saosećanja.

Ishrana je prikladna za Kapha tipove ljudi čija su tela snažna i zbijena, a ističu se širokim bokovima i grudima, a krase ih istaknute, velike oči. Oni zrače ravnotežom, tako da tipovi Pita i Vata vole da budu oko njih. Nisu skloni aktivnom životu, ali su veoma uporni i mogu da se posvete sebi i fizički izdrže najintenzivnije oblike vežbanja.

Kapha dijeta je pogodna za one koji imaju problema sa viškom sluzi, šlajma, težinom u telu, pate od zagušenja sinusa i umora. Mnogi posežu za njim tokom proleća, ali pomaže u očuvanju i jačanju organizma, pa je pogodan i u zimskom periodu.

Ako želite da isprobate ovaj način ishrane, pridržavajte se ovih pravila:

Konzumirajte mleko sa niskim sadržajem masti i uvek ga prvo prokuvajte. Ovo olakšava varenje. U mleko je korisno dodati kurkumu ili đumbir.

Jedite lakše voće kao što su jabuke i kruške. Izbegavajte tvrdo i kiselo voće kao što su pomorandže, banane, urme, ananas, kokos, lubenica i avokado.

Smanjite unos proizvoda sa šećerom, ali slobodno nastavite sa konzumacijom meda jer on unosi ravnotežu u organizam.

Mahunarke, osim tofua, sve su dozvoljene, ali ne i orasi, koje treba izbegavati.

Od žitarica treba povećati unos ječma i prosa, ali ne i pšenice i pirinča, koje treba izbaciti u periodu Kapha dijete.

Svi začini su dozvoljeni, osim soli.

Pokušajte da u potpunosti smanjite potrošnju paradajza, tikvica, krastavaca i slatkog krompira.

Kapha tipovima je potrebno puno sna, a najaktivniji su u ranim jutarnjim satima, pa im dan počinje najkasnije u 6:00. Inspirisani ovim, pokušajte da u periodu praktikovanja ovakvog načina ishrane legnete ranije u krevet, uz preporuku minimalno sedam sati sna. Tada je korisno započeti dan fizičkom aktivnošću i tuširanjem. Prilagodite druge navike ovom ritmu, ali poslednji obrok u danu konzumirajte do 18:00.

(Sensa.hr)

Prethodni tekst6 najpoznatijih slika indijskih umetnika koje svako treba da vidi
Sledeći tekst10 najotrovnijih zmija u Indiji

POSTAVI KOMENTAR

Molim upišite vaš komentar!
Upišite vaše ime