Drevni sistem indijske tradicionalne medicine prepoznaje tri osnovne bioenergetske sile ili principa u Ajurvedi i tri doše. Oni su Vata, Pitta i Kapha i predstavljaju različite kombinacije pet elemenata (etar, vazduh, vatra, voda i zemlja) prisutnih u Univerzumu i ljudskom telu.
Kapha doša nosi karakteristike vode i zemlje kao što su težina, stabilnost, hladnoća, gustina i vlažnost i igra ključnu ulogu u održavanju strukture i ravnoteže u telu. Obezbeđuje strukturu i elastičnost, koheziju potrebnu za održavanje određenog oblika. Kapha dodatno hidrira sve ćelije i sisteme, podmazuje zglobove, vlaži kožu, održava imunitet i štiti tkiva.
Često se povezuje sa energijom vode, ljubavi i saosećanja.
Ishrana je prikladna za Kapha tipove ljudi čija su tela snažna i zbijena, a ističu se širokim bokovima i grudima, a krase ih istaknute, velike oči. Oni zrače ravnotežom, tako da tipovi Pita i Vata vole da budu oko njih. Nisu skloni aktivnom životu, ali su veoma uporni i mogu da se posvete sebi i fizički izdrže najintenzivnije oblike vežbanja.
Kapha dijeta je pogodna za one koji imaju problema sa viškom sluzi, šlajma, težinom u telu, pate od zagušenja sinusa i umora. Mnogi posežu za njim tokom proleća, ali pomaže u očuvanju i jačanju organizma, pa je pogodan i u zimskom periodu.
Ako želite da isprobate ovaj način ishrane, pridržavajte se ovih pravila:
Konzumirajte mleko sa niskim sadržajem masti i uvek ga prvo prokuvajte. Ovo olakšava varenje. U mleko je korisno dodati kurkumu ili đumbir.
Jedite lakše voće kao što su jabuke i kruške. Izbegavajte tvrdo i kiselo voće kao što su pomorandže, banane, urme, ananas, kokos, lubenica i avokado.
Smanjite unos proizvoda sa šećerom, ali slobodno nastavite sa konzumacijom meda jer on unosi ravnotežu u organizam.
Mahunarke, osim tofua, sve su dozvoljene, ali ne i orasi, koje treba izbegavati.
Od žitarica treba povećati unos ječma i prosa, ali ne i pšenice i pirinča, koje treba izbaciti u periodu Kapha dijete.
Svi začini su dozvoljeni, osim soli.
Pokušajte da u potpunosti smanjite potrošnju paradajza, tikvica, krastavaca i slatkog krompira.
Kapha tipovima je potrebno puno sna, a najaktivniji su u ranim jutarnjim satima, pa im dan počinje najkasnije u 6:00. Inspirisani ovim, pokušajte da u periodu praktikovanja ovakvog načina ishrane legnete ranije u krevet, uz preporuku minimalno sedam sati sna. Tada je korisno započeti dan fizičkom aktivnošću i tuširanjem. Prilagodite druge navike ovom ritmu, ali poslednji obrok u danu konzumirajte do 18:00.
(Sensa.hr)