Indija najviše uložila u Inđiju

Foto: Skendzic/commons.wikimedia.org

Da je indijski TAFE zainteresovan za preuzimanje IMT-a nagovešteno je još u februaru prošle godine na Biznis forumu Srbija–Indija, koji je održan u Beogradu. Kamal Ahuđa, zamenik direktora TAFE-a za evropsko tržište, još tada je izjavio da je ova kompanija u pregovorima sa Vladom Srbije.

Ovaj forum organizovan je samo mesec dana nakon što je tadašnji predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić posetio Indiju, gde je učestvovao na samitu „Vajbrant Gudžarat” u gradu Gandinagaru. Tada je poručio da će Srbija obezbediti najbolje uslove za indijske kompanije i izrazio nadu da će i srpske kompanije u Indiji naći plodno tlo za svoja ulaganja.

Da privrednu saradnju ove dve zemlje treba pogurati sa najvišeg državnog nivoa nedvosmisleno su u to vreme govorile brojke. Pre nego što je Vučić otputovao u Indiju, statistika je objavila podatke prema kojima je ukupan srpski izvoz u ovu zemlju na kraju 2016. godine iznosio svega 9,4 miliona dolara. O koliko je zanemarljivom rezultatu reč najbolje govori podatak da je te godine ukupan srpski izvoz iznosio nešto više od 15 milijardi dolara (12 milijardi evra). Iako je uvoz robe iz Indije te godine bio skoro 15 puta veći od izvoza (133 miliona dolara), ukupna spoljnotrgovinska razmena dve zemlje bila je skromna (142 miliona dolara). Na kraju 2017. godine dostigla je tek 200 miliona dolara.

Još nešto je, međutim, osim uvozno-izvozne statistike, opterećivalo ekonomske odnose Srbije i Indije. Saradnju je kočila i činjenica da su se indijski milijarderi braća Pramod i Vinod Mital u „Magnohromu” pokazali kao loši investitori. Oni su 2006. godine kupili ovo kraljevačko preduzeće, za godinu dana ga doveli do propasti i bez posla ostavili 1.800 radnika.

Njihova kompanija „Global stil” nije ispoštovala gotovo nijednu odredbu iz kupoprodajnog ugovora. Nije uloženo predviđenih 2,8 miliona evra u razvoj, zaposleni nisu primili plate, proizvodnja je smanjena, a imovina nekadašnjeg giganta srpske privrede rasprodata. Kupac je imao obavezu da u prvih pet godina uloži 25 miliona evra. Već krajem 2007. godine Agencija za privatizaciju zbog nepoštovanja obaveza raskinula je ugovor sa „Global stilom”, a za braćom Mital je zbog mahinacija bila raspisana i Interpolova poternica.

Indijske investicije u Srbiji vrlo su skromne i gotovo da se mogu nabrojati na prste jedne ruke. Prema podacima Narodne banke Srbije, po metodologiji koja se primenjivala do kraja 2013. godine, ukupna ulaganja iz Indije u Srbiju u periodu od 2007. do 2013. godine iznosila su samo 38.000 dolara. To je Indiju svrstalo tek na 105. mesto među zemljama ulagačima.

Počev od 2014. godine Narodna banka Srbije promenila je metodologiju obračuna stranih direktnih ulaganja. Prema novoj metodologiji obračuna, od januara 2014. do juna 2016. godine u Srbiju je ušlo oko 1,5 miliona dolara investicija iz Indije.

U Razvojnoj agenciji Srbije (RAS) kažu da u našoj zemlji danas posluje indijska „Embasi grupa”, koja je u Inđiji otvorila IT park. To je svakako jedna od najvažnijih indijskih investicija u našoj zemlji. Ugovor je potpisan još 2008, izgradnja je počela tek izborne 2012. godine, a park je zvanično otvoren 2013. godine. Planirana su ulaganja u vrednosti od 600 miliona dolara, a nije poznato koliko je novca do sada investirano u taj projekat.

U RAS-u ističu i da je „Sonalika grupa” 2012. godine ušla u strateško partnerstvo sa firmom „Agromehanika” iz Boljevca, a kompanija „Mahindra” sarađuje sa „Agropanonkom”.

Indijska kompanija „Eksel industri”, sa sedištem u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, kupila je u maju 2017. godine nišku fabriku „Blok signal”. Kompanija „Eksel” deo je velike industrijske grupe koja radi za mašinsku i naftnu industriju. Indijci su niški „Blok signal” preuzeli za milion evra. Tada je napomenuto da je fabrika kupljena bez podsticajnih sredstava koja država daje stranim investitorima. „Blok signal” bio je deo „Min holdinga”, koji je posle privatizacije 2003. godine imao velike gubitke i dugovanja.

Narinder Čohan, ambasadorka Indije u Srbiji, tada je ocenila da je ova investicija rezultat međudržavnog dogovora sa početka ove godine.

– Ovo je prvi konkretan rezultat razgovora premijera Srbije i Indije u januaru 2017. godine. Ima još mnogo mogućnosti za saradnju, a najviše u sektoru informacionih tehnologija i poljoprivrede – rekla je tada ambasadorka Indije.

(„Politika“)

Prethodni tekstBroj indijskih korisnika interneta će se udvostručiti u naredne dve godine
Sledeći tekstDepartmanu za svemirska istraživanja dodeljen budžet od USD 1.7 milijardi

POSTAVI KOMENTAR

Molim upišite vaš komentar!
Upišite vaše ime