Kako su žene u Indiji svoje muževe izlečile od alkoholizma

Foto: Pixabay.com/Devanath

Jedne subote nedavno, desetine žena su se vitlajući metlama obrušile na kuću od slame u ovom selu, nateravši vlasnika da beži preko pirinčanih polja, i zaplenile mu one kofe voćnog soka koji se fermentiše u jeftini alkohol.

Na sat vožnje odatle, grupa žena u drugom selu pratila je miris alkohola preko polja kukuruza u potrazi za buradima krijumčarene rakije zakopane pod zemljom, koju su čuvale sve dok policija nije stigla.

Žene na selima uzimaju stvar u svoje ruke. U Biharu, jednoj od najsiromašnijih indijskih država, sprovode prohibiciju. Iako je godišnji prihod po glavi stanovnika manji od 600 dolara, većina muškaraca veliki deo novca svakodnevno troši na alkohol.

„Biti pijan bilo je prihvatljivo ponašanje“, kaže Raj Kumar Prasad, šef policije nadležan za 50 sela, uključujući i Bandol. Ali to se promenilo, kažu vlasti i seljani, dodajući da zakon predviđa oštre kazne za prodaju i konzumiranje alkohola, što je neočekivano dobro urodilo plodom. A skoro svi ovaj uspeh pripisuju predostrožnosti žena iz Bihara.

Sve je počelo pre skoro dve godine, kada je ministar Bihara Nitiš Kumar na brigu žena odgovorio: „Ako budem bio izabran, zabraniću alkohol.“

Samo dan nakon što je ponovo pobedio na izborima, Kumar je počeo izradu nacrta zakona koji predviđa maksimalnu kaznu zatvora od sedam godina za sve koji piju alkohol, a doživotnu robiju za sve koji ga proizvode. Mere su stupile na snagu u aprilu 2016. godine. Između 200 i 300 žalbi pristizalo je na dnevnom nivou, kaže Alok Radž, generalni direktor policije.

Žene su se dugo žalile da im je alkohol osiromašio porodice, dodaje šezdesetšestogodišnji Kumar. A otkada važi ovaj zakon, ubistva i pljačke bandi od prošle godine opali su za 20 odsto, a nemiri za 13. Broj fatalnih saobraćajnih nesreća opao je za 10 odsto.

U isto vreme, potrošnja domaćinstava je porasla. Tamo gde su ranije dominirale barake od blata, sada se uspinju kuće od cigle.

Nisu svi srećni zbog toga. Pod novim zakonom uhapšeno je više od 42.000 ljudi, a oni koji su živeli od pretvaranja pirinča i voćnog soka u alkoholna pića, oni najsiromašniji, iz najnižih kasta, sada su primorani da svakodnevno rade za niske nadnice.

Žene u Bandolu počele su da se pojavljuju pred kućama najvećih pijanaca u selu. Jedan od prvih bio je tridesetpetogodišnji Omprakaš Ram Čandravanši. „Lepo se ponašaj ili ćemo postati oštrije“, rekle su mu, priseća se njegova supruga Soni Devi Čandravanši. Ona kaže da je njen muž, dok su ga žene grdile, sedeo ćutke, pognute glave. „Verovatno je mislio: ‘Ako su to uradile vlasniku prodavnice, uradiće i meni.'“

Ona je dodala da su uspele da ga odvrate od navike koja je od njega stvorila bednika.

„Ako bih zaradio 500 rupija, 200 bih potrošio na alkohol“, kaže Čandravanši. Sada njegova porodica sebi može da priušti više hrane i plati deci dodatne časove, prenosi Nedeljnik.

Prethodni tekstIspovest jedinog Srbina u Indiji: Ovde se igra doteran fudbal
Sledeći tekstDve Indijke među 10 najlepših na svetu u 2017.

POSTAVI KOMENTAR

Molim upišite vaš komentar!
Upišite vaše ime