Najbrža kopnena životinja na svetu vraća se u Indiju posle 50 godina

Foto: DrZoltan/pixabay.com

Ako sve prođe dobro, osam geparda – pet mužjaka i tri ženke, preći će u novembru put od 8.405 kilometara od Južne Afrike do svog novog doma u prostranom nacionalnom parku u Indiji.

Najbrža kopnena životinja na svetu se u Indiju vraća posle više od pola veka, nakon što je izumrla u toj zemlji.

„Konačno imamo mogućnost i prostor da razmnožavamo ove mačke“, rekao je Yadvendradev Jhala, upravnik Indijskog instituta za divlje životinje.

Ovo je prvi put u svetu, kaže on, da jedan sisar menja stanište sa jednog na drugi kontinent u cilju očuvanja vrste.

Sa krznom po kome se nalaze crne mrlje u obliku suze, gepardi su graciozne životinje, koje po travnjacima dostižu brzinu od 112 km na čas, koja im neverovatno pomaže da ulove plen.  Ova mačka izuzetne atletske građe dok lovi hranu takođe se služi kočenjem, saginjanjem i ronjenjem.

Većina od 7.000 primeraka, koliko ih je sada u svetu, nalazi se u Južnoj Africi, Namibiji i Bocvani. Ova ugrožena mačka je u Indiji poslednji put viđena 1967-68. godine, ali je njihov broj značajno opao do 1900.

Tri oblasti – nacionalni park i dva utočišta za divlje životinje, u provincijama Madhya Pradesh i Rajasthan uskoro će biti novi dom za osam geparda, kaže doktor Jhala.

Gepardi u Indiji

Prvi gepardi na svetu uzgajani su u zatočeništvu u Indiji za vreme vladavine Mogulskog cara Jahagira u 16. veku. Njegov otac, Akbar, zabeležio je da je za vreme njegove vladavine bilo 10.000 geparda, a da je čak 1.000 živelo na dvoru.

Ove životinje počele su da se uvoze zbog sporta u 20. veku. Istraživanje je pokazalo da je u divljini bilo najmanje 230 geparda u periodu od 1799. i 1968. Od sticanja indijske nezavisnosti, ovo je jedini veliki sisar koji je istrebljen.

Do toga su doveli lov, uništavanje prirodnih staništa i nedovoljno plena – crnih srndaća, gazela i zečeva. Tokom britanske vladavine, gepardi su masovno ubijani zbog toga što su ulazili u sela i ubijali stoku.

Indija se od 1950-ih trudila da ove životinje vrati na svoje tlo. Pokušaj u 70-im da se dopreme iz Irana, u kom je bilo u to vreme oko 300 geparda, propao je nakon što je Iranski šah svrgnut i pregovori su stopirani.

Ponovno naseljavanje nekih životinja nosi i određeni rizik. Ali 2017. godine su četiri geparda dopremljena u Malavi, gde su izumrli još kasnih 1980-ih. Sada ih je tamo 24.

Dobra vest je, kažu stručnjaci, da su gepardi veoma prilagodljive životinje.

Prethodni tekstSedam knjiga inspirisanih indijskim pejzažima
Sledeći tekstMatar paneer, indijski aromatični grašak sa sirom (foto)

POSTAVI KOMENTAR

Molim upišite vaš komentar!
Upišite vaše ime