Sedam knjiga inspirisanih indijskim pejzažima

Foto: unsplash.com/jruscello

Indija je zemlja raznovrsne kulture, divnih običaja, preukusne kuhinje i najrazličitijih turističkih atrakcija. Hiljade ljudi maštaju da jednog dana kroče na površinu Indije, a mnogi su inspiraciju dobili čitajući o prekrasnim predelima u književnim delima.

Indija je savršeno mesto za mnoge moćne priče, a ovih 7 knjiga je inspirisano upravo indijskim pejzažima.

  1. ‘Gladna plima’, Amitav Ghosh

Ovo je bogata i egzotična saga smeštena u Kalkutu i prostran arhipelag ostrva Obala Bengala. To je veoma moderna priča o avanturi i neočekivanoj ljubavi, identitetu i istoriji.

2. ‘Plavi kišobran’, Ruskin Bond

Ova kratki, humoristički roman opisuje život u brdskom selu Garhwal, u kom obični likovi postaju heroji i pronalaze priliku da iskupe sebe. Bond je napisao predivnu priču o Binji, običnoj devojci iz sela koja obožava svoj plavi kišobran.

3. ‘Srikanta’, Sarat Chandra Chattopadhyay

U ovom epskom romanu, kroz svoje dinamične i privlačne likove, Saratchandra oživljava Begnal iz 19. veka, pun predrasuda, ali spreman na promenu. Ispričan rečima brilijantnog naratora Srikante, lutalice, roman pruža priču o modernom čoveku koji živi u tradicionalnom društvu.

4. ​‘Oko Indije u 80 vozova’, Monisha Rajesh

Ovo knjiga o avanturama i drami uz dozu humora i britkosti. Autorka je 2011. godine krenula na putovanje Indijom dugo 40.000 kilometara, u 80 vozova, a tokom svoje avanture upoznala je najrazličitije karaktere i njihove epske priče.

​5. ‘Bog malih stvari’, Arundhati Roy

Smeštena u Kerali, poznatoj kao Selo Boga, sa mnoštvom rukavaca, savijenih palmi i okruženoj zelenilom, knjiga govori o porodici razorenoj tragedijom. Roman baca svetlost na određene aspekte života u Kerali, naglašavajući probleme sa sistemom kasti, Keralitskim sirijskim hrišćanskim životnim stilom i komunizmom.

6. ‘Senke Kašmira’, Shome Basu

Ova zbirka fotografija opisuje dirljive trenutke u Kašmirskoj dolini u koja se, posle dve decenije nemira i nasilja, vratila normalnom životu. Basu je prikazivanje života u ovoj problematičnoj oblasti započeo u trenutku kada  je kao fotoreporter dobio zadatak da izveštava iz Kašmira.

7. ‘Stvaranje indijskog pejzaža’,  Aditi Chatterji

Ova knjiga je rezultat istraživanja dugog više od 20 godina na Oksfordu i Kalkuti koje je obuhvatalo istorijske, socijalne i kulturne aspekte urbanističkog pejzaža Indije od vremena Induske civilizacije do savremenog postkolonijalnog doba. Posebno se fokusira na kolonijalnom i postkolonijalnom urbanističkom razvoju Indije.

Prethodni tekstSlepi miš izazvao paniku u avionu, pilot vratio letelicu u Nju Delhi (video)
Sledeći tekstNajbrža kopnena životinja na svetu vraća se u Indiju posle 50 godina

POSTAVI KOMENTAR

Molim upišite vaš komentar!
Upišite vaše ime