Naša budućnost je U ZELENOJ EKONOMIJI

NJENA EKSELENCIJA NARINDER ČOHAN
Ambasadorka Indije u Srbiji

INDIJA JE VEOMA OZBILJNO PRISTUPILA PROBLEMU ZAŠTITE ŽIVOTNE SREDINE KAO PROCESU KOJI VODI KA ODRŽIVOM RASTU I RAZVOJU. ISTOVREMENO, ZAHVALJUJUĆI NOVIM TEHNOLOGIJAMA I NISKIM CENAMA PROIZVODNJE I USLUGA, INDIJA POLAKO POSTAJE JEZGRO ZA ISTRAŽIVANJE I RAZVOJ U OBLASTI ZELENE EKONOMIJE

Indija je aktivna članica međunarodnih tela i inicijativa koje se bave pitanjem globalnog zagrevanja, a istovremeno
na unutrašnjem planu ima široko razrađen program aktivnosti koje predstavljaju odgovor na klimatske promene i sprečavanje prirodnih katastrofa u zemlji. Zemlja izdvaja značajna sredstva za promociju prelaska na čiste energije i uvođenje čistih tehnologija u oblasti poljoprivrede, ribolova, vodoprivrede i šumarstva.

Istovremeno, Indija postaje i izuzetno atraktivna destinacija za ulagače u obnovljive izvore energije. S obzirom na velike naučne i stručne kapacitete u oblasti novih tehnologija, Indija je i veliki rasadnik znanja iz ovih oblasti, u šta su imali prilike da se uvere i srpski inženjeri.

Gospođa Narinder Čohan, ambasadorka Indije u Srbiji, u intervjuu detaljno govori o planovima Indije u ovoj oblasti i o saradnji Srbije i Indije i na ovom planu.

Na koji način Indija usklađuje svoj razvojni potencijal sa očuvanjem životne sredine?
– Indija je zemlja sa veoma razvijenom privredom. I pored meteža na svetskom tržištu i velikih suša koje su zadesile našu zemlju, bruto domaći proizvod je nastavio neometano da raste. Zaštita životne sredine će izvesti zemlju na pravi put ka održivom rastu i razvoju. Indijska privreda bi do 2032. godine trebalo da dostigne vrednost od 10 biliona dolara i privredni rast od čak 10%.

Na konferenciji Ujedinjenih nacija o klimatskim promenama u Parizu, mi smo se obavezali da ćemo do 2030. smanjiti emisiju štetnih gasova za 33-35% po jedinici bruto domaćeg proizvoda u odnosu na 2005. godinu. Takođe, 40% naših kapaciteta biće zasnovano na obnovljivim izvorima energije. Naš cilj je da generišemo oko 175 GW obnovljive energije do 2022. godine i da povećamo pošumljenost, kako bismo dostigli asporpciju oko 2,5 milijardi tona ugljen-dioksida. Indija smanjuje upotrebu fosilnih goriva pomoću uvođenja različitih dažbina i subvencija.

U čemu se sastoji doprinos Indije svetskoj inicijativi za borbu protiv globalnog zagrevanja?
– Indija se ozbiljno pozabavila problemom globalnog zagrevanja. Naš Akcioni plan za borbu protiv klimatskih
promena obuhvata: upotrebu solarne energije, poboljšanu efikasnost energetskih izvora, održiva staništa, vodoprivredu, zelene površine, održivu poljoprivredu, strateško poznavanje klimatskih promena, upotrebu energije vetra, javno zdravlje, pretvaranje otpada u energiju itd. Ovakve višeslojne i dugoročne strategije omogućiće nam da postignemo svoj cilj u oblasti klimatskih promena.

Indija je članica Okvirne konvencije Ujedinjenih nacija o klimatskim promenama (UNFCCC). Iako je zvanično
na trećem mestu u svetu po količini emisije ugljen-dioksida, Indija je na prošlogodišnjoj Konferenciji za klimatske promene COP21 u Parizu ukazala na činjenicu da je proizvela manje od 5% štetnih gasova na globalnom nivou. Takođe, zagađenje po glavi stanovnika je za trećinu manje od svetskog proseka. Indija je pozvala razvijene zemlje da razmisle o ,,diferencijaciji“ i ,,korektnosti“ , zagovarajući pojam ,,klimatske pravde“, kojim se propagira ideja da razvijene zemlje treba da preuzmu vođstvo u radikalnom smanjenju emisije ugljen-dioksida. Indija takođe spada i u zemlje potpisnice Pariskog sporazuma o klimatskim promenama.

Da li Indija smatra da alternativni izvori energije predstavljaju skupo rešenje za borbu protiv zagađenja i obezbeđivanje rasta i razvoja?
– Prema preliminarnim procenama, neophodno je obezbediti 2,5 milijardi dolara kako bi se stvorili uslovi za borbu protiv klimatskih promena u Indiji do 2030. Neophodno je uložiti i u zaštitu od prirodnih katastrofa. Mi smo u te svrhe oformili dva nacionalna fonda: Nacionalni fond za čistu energiju, koji se finansira porezom na ugljen-dioksid u iznosu od 200 rupija (3,2 dolara) po toni uglja i Nacionalni fond za adaptaciju kojim je obezbeđeno 3.500 miliona rupija (55.6 miliona dolara) za uvođenje istih tehnologija u oblasti poljoprivrede, ribolova, vodoprivrede i šumarstva.

Imamo u planu i povećanje kapaciteta obnovljivih izvora energije na 175 GW do 2020. godine. Da bismo omogućili razumnu potrošnju fosilnih goriva, smanjili smo subvencije za naftu za čitavih 26%. Takođe smo uveli i porez na ugljen-dioksid u iznosu od 140 dolara po toni benzina i 64 dolara po toni dizela. Da bismo u 2015. i 2016. generisali više energije iz čistih izvora i finansirali projekte koji se tiču obnovljive energije, uveli smo obveznice u vrednosti od 50 miliona rupija (794 miliona dolara), oslobođene od poreza i namenjene razvoju infrastrukture. Štaviše, u našim naporima da smanjimo emisiju ugljen-dioksida, uspostavili smo opsežan plan pod nazivom Planirani prihod od doprinosa (INDC), kojim bi trebalo da se pojača pošumljenost i umanji emisija ugljen-dioksida za 2,5 do 3 milijarde tona do 2030. Stoga, jasno je da Indija, i pored očiglednih problema u razvoju, preduzima velike korake ka rešavanju problema klimatskih promena i pronalaženju pravog puta ka razlučivanju ekonomskog razvoja i emisije štetnih gasova.

Da li u Indiji postoji potencijal za razvoj zelene ekonomije?
– Indija polako postaje jezgro za istraživanje i razvoj u oblasti zelene ekonomije, zahvaljujući novim tehnologijama
i niskim cenama proizvodnje i usluga. Mi se možemo pohvaliti i najvećim brojem naučnika i inženjera u svetu, što je doprinelo značajnim dostignućima u oblasti informacionih tehnologija i komunikacije.

U poslednjih nekoliko godina zabeležen je porast ulaganja u zelenu ekonomiju, što je Indiju postavilo na treće mesto po atraktivnosti za ulaganja u obnovljive izvore energije. Sada smo u jedinstvenoj prilici da stvorimo ekonomiju sa niskom emisijom ugljen-dioksida. Indija važi za ,,mladu“ zemlju, sa oko 65% stanovništva mlađeg od 35 godina. Dok ostale razvijene zemlje imaju problem sa starošću stanovništva, Indija bi mogla da ispuni svetske potrebe za kvalifikovanim radnicima. Usmeravanje ka zelenoj ekonomiji stvara povoljne uslove za otvaranje novih radnih mesta u svim oblastima. Porast broja zelenih zdanja povećava i potražnju za arhitektama, inženjerima, tehničarima, vodoinstalaterima i radnicima na gradilištu. Okretanje obnovljivim izvorima energije takođe povećava proizvodnju energije po kilovatu po satu, u poređenju sa proizvodnjom energije upotrebom fosilnih goriva.

Kako ,,pametni gradovi“ i indijske informacione tehnologije pospešuju zaštitu životne sredine?
– Veliki gradovi predstavljaju pokretače ekonomije u svim zemljama, uključujući i Indiju. Sa povećanom stopom urbanizacije, gradovi bi do 2030. godine trebalo da postanu dom za oko 40% stanovništva i čine oko 75% bruto domaćeg proizvoda. U te svrhe neophodno je razviti fizičku, institucionalnu, društvenu i ekonomsku infrastrukturu.

Stoga indijska vlada planira izgradnju oko 100 ,,pametnih gradova“ širom zemlje. Koncept ,,pametnih gradova“
ima za cilj poboljšanje osnovne infrastrukture i uslova života građana, kao i unapređenje održive životne sredine i naših ,,pametnih rešenja“. Usredsređeni smo na održivi i uključivi razvoj. Infrastruktura u ,,pametnim gradovima“ obuhvatala bi: a) adekvatno snabdevanje vodom, b) snabdevanje električnom energijom, c) sanitarije, uključujući upravljanje čvrstim otpadom, d) dobar javni prevoz, e) priuštiv životni prostor, naročito za siromašne, f) dobru tehničku povezanost i digitalizaciju, g) dobru upravu, naročito putem interneta i uz učešće građana, h) održivu sredinu, i) bezbednost i sigurnost građana, i j) zdravstvo i obrazovanje.

U cilju podizanja nivoa odgovornosti i transparentnosti, jedan od važnih odlika ,,pametnih gradova“ bilo bi korišćenje onlajn usluga – npr. upotreba mobilnih telefona u ciju smanjenja troškova usluga, ili formiranje onlajn grupacija koje bi saslušale javnost i prikupile povratne informacije, kao i upotreba programa za nadzor.

Kakve su mogućnosti za izvoz znanja u oblasti zelene ekonomije? Da li vi vidite mogućnost dalje saradnje Indije i Srbije?
– Indija planira izgradnju novih kapaciteta koji bi za kratko vreme razvili upotrebu savremenih tehnologija u zemlji i doprineli saradnji u oblasti istraživanja i razvoja tih tehnologija. Indija i Srbija su stari prijatelji. Srbija je veoma bogata izvorima obnovljive energije kao što su biomasa, voda, sunce i vetar; ipak, razvoj obnovljivih izvora energije je tek u povoju i tu bi saradnja sa Indijom mogla dosta da doprinese. Važno je napomenuti da je indijska kompanija za trgovinu nekretninama pod nazivom ,,Embassy Group“ osnovala prvi tehnološki park u Indiji, koji predstavlja prvo ,,zeleno zdanje“ u zemlji, koje je sertifikovao LEED GOLD.

Indija i Srbija imaju u planu organizovanje seminara i radionica u cilju sticanja novih saznanja o zelenom razvoju. Naše dve zemlje bi takođe ušle u pregovore, a uvaženi stručnjaci bi podelili svoja iskustva o zelenom razvoju u najvažnijim sektorima. Indijski instituti, kao što je Istitut za energetiku (TERI) i Nacionalni institut za solarnu energiju (NISE), organizuju kurseve iz oblasti obnovljivih izvora energije, klimatskih promena i solarne energije, a pod okriljem programa indijske vlade pod nazivom Indijska tehnička i ekonomska saradnja (ITEC). Srpski državljani su imali priliku da se stručno usavršavaju u ovim institucijama. Institut za enegetiku takođe se bavi savetovanjem, proračunavanjem izvodljivosti, razvojem i sprovođenjem projekata. Institut je takođe osnovao filijale u Ujedinjenom Kraljevstvu, Belgiji, Holandiji, Finskoj itd, čime su indijska rešenja za borbu protiv klimatskih promena postala dostupna i srpskim stručnjacima.

(Serbia Goes Green)

Prethodni tekstIndija traži od Britanije da vrati dijamant Koh-i-Nor
Sledeći tekstU Indiji ženama dozvoljen ulazak u hramove

POSTAVI KOMENTAR

Molim upišite vaš komentar!
Upišite vaše ime