Žena (85) iz Indije prekinula 32-godišnji zavet ćutanja nakon inauguracije Ramskog hrama

Foto: pexels.com/rajan-goswami

Jedna 85-godišnja žena iz Džarkanda prekinula je svoj tri decenije dug maun vrat (zavet ćutanja) nakon što joj se san ostvario 22. januara inauguracijom hrama Ram u Ajodji.

Sarasvati Devi je dala svoj zavet na dan kada je Babri Masjid srušen 1992. godine, obećavajući da će ga prekršiti tek kada Ramski hram bude inaugurisan, tvrdi njena porodica.

Stanovnica Dhanbada otišala je u grad hrama u Utar Pradešu vozom u prošli ponedeljak uveče da prisustvuje inauguraciji hrama.

Devi, koja je u Ajodji popularno poznata kao ‘Mauni Mata’, komunicirala je sa članovima porodice putem znakovnog jezika, ali je zapisivala komplikovane rečenice.

Iako je napravila pauzu od ‘maun vrata’ i govorila sat vremena u podne svakog dana do 2020. godine, potpuno je utihnula onog dana kada je temelj za hram postavio premijer Narendra Modi.

„Na dan kada je Babri Masjid srušen 6. decembra 1992. godine, moja majka se zavetovala da će poštovati ćutanje dok Ram Mandir ne bude izgrađen u Ajodji. Ona je bila uzbuđena od kada je objavljen datum osvećenja hrama“, rekao je za PTI 55-godišnji Hare Ram Agarval, Devin najmlađi sin.

„Otišla je za Ajodju u ponedeljak uveče na Ganga-Sutlej ekspresu sa železničke stanice Dhanbad. Prekinula je ćutanje 22. januara“, rekao je Hare Ram, stanovnik Bhure u bloku Bagmara.

Rekao je da su Devija pozvali učenici Mahant Nritja Gopal Dasa da učestvuje u inauguraciji hrama Ram.

Majka osmoro dece, uključujući četiri ćerke, Devi je posvetila svoj život gospodu Ramu nakon smrti svog supruga Devkinandana Agarvala 1986. godine, provodeći većinu svog vremena na hodočašćama, rekli su članovi porodice dok su komšije to potvrdile.

Devi trenutno živi sa svojim drugim najstarijim sinom Nandom Lal Agarvalom, službenikom kompanije Bharat Coking Coal Limited (BCCL), ogranka Coal India, u Dhaiji u Dhanbadu.

Nand Lalova supruga Inu Agarval (53) rekla je da je nekoliko meseci nakon udaje videla svoju svekrvu kako prihvata zavet ćutanja u odanosti Gospodu Ramu.

„Uglavnom smo razumeli njen znakovni jezik. Ali ona je nekada zapisivala komplikovane rečenice na parče papira“, rekla je Inu Agarval.

„Nakon rušenja Babri mesdžida, moja svekrva je posetila Ajodju i zavetovala se na ‘maun vrata’ dok Ram Mandir ne bude izgrađen. Ona je ćutala 23 sata dnevno, praveći pauzu od sat vremena samo u u podne. Ostalo vreme je komunicirala sa nama putem olovke i papira“, rekla je ona.

„Međutim, kada je 2020. premijer Modi postavio temelj Ram Mandira, ona je počela 24-časovni „maun vrat“ i obećala da će progovoriti tek nakon što hram bude inaugurisan“, rekao je Innu.

Godine 2001, Devi je sedam meseci vršila ‘tapasju’ (pokoru) u Čitrakutu u Madja Pradešu gde se veruje da je gospodar Ram proveo veći deo svog izgnanstva, tvrdi Inu.

Osim toga, išla je i na hodočašća širom zemlje“, rekla je ona.

Prema Inu Agarvalu, njena svekrva se budi oko 4 sata ujutro i praktikuje ‘sadhanu’ (meditaciju) oko šest do sedam sati svakog jutra.

„Ona proučava verske knjige kao što su Ramaiana i Bhagavad Gita uveče posle ‘Sandhia Aarti’“, rekla je ona.

Devi jede hranu samo jednom dnevno i konzumira čašu mleka ujutru i uveče. Ona održava vegetarijansku ishranu koja se sastoji od pirinča, mahunarki i rotija.

Devina neposredna komšinica, Sunita Devi Dalmia (50) je rekla: „Poštujemo Matu Ji. Nikada je nismo videli da priča… Ona koristi znakovni jezik za komunikaciju i većinu svog vremena posvećuje molitvama ili održavanju svojih biljaka. “ Drugi komšija Manikant Pandei, radnik BCCL-a, koji živi u istom stanu, rekao je da nikada nije video Devi da priča.

Druga komšinica Babita Šarma (55), stanovnica Bekarbanda u Dhanbadu koja poznaje porodicu više od decenije, rekla je da joj je Devi bila inspiracija.

„Inspiraciju crpim od Mataji koja je ljubazna i voli me kao svoje dete. Nikada nije izgovorila reč, ali pokazuje naklonost prema svima i većinu vremena smo je videli kako izvodi puđu. Pošto komunicira na znakovnom jeziku, sada smo shvatili nešto. Ona voli zelenilo.“

Prethodni tekstKraljica svih začina: 5 razloga zašto u svako jelo treba ubaciti malo kurkume
Sledeći tekstRecept za naan, indijski hleb pečen na tiganju

POSTAVI KOMENTAR

Molim upišite vaš komentar!
Upišite vaše ime