Kraljica svih začina: 5 razloga zašto u svako jelo treba ubaciti malo kurkume

Foto: pexels.com/karolina-grabowska

Kurkuma je koncentrisani izvor fitonutrijenta kurkumina, koji je zaslužan za njena snažna protivupalna svojstva. Takođe je koncentrisani izvor prehrambenih vlakana, vitamina B6 i kalijuma, koji su zdravi za srce, gvožđe koje proizvodi energiju i mangana koji uklanja slobodne radikale.

Zahvaljujući svom aktivnom sastojku kurkuminu koji ima snažno antiseptičko i antibakterijsko delovanje, još se u davnoj istoriji koristila za poboljšanje probave, kod infekcija, prehlada, bronhitisa, astme i lečenje rana.

U istočnjačkoj kulturi koristi se od davnina za ublažavanje probavnih tegoba i bolnih menstrualnih ciklusa. Podstiče rad sistema za varenje i sagorevanje masti. Studije pokazuju da upotreba kurkume znatno olakšava tegobe obolelima od upalnih bolesti creva poput Kronove bolesti, blagotvorno deluje na smanjenje bolova i upala kod obolelih od reumatoidnog artritisa.

Kurkumin i ostale aktivne supstance u kurkumi deluju kao jak antioksidans i tako smanjuju upalne procese uzrokovane nakupljanjem slobodnih radikala, koji oštećuju organizam. Istraživanja pokazuju i da kurkumin može da uspori razvijanje multiple skleroze, kao i da pospešuje detoksikaciju jetre. Preporučuje se i kod hroničnih oboljenja kostiju.

Studije su pokazale da kurkuma smanjuje jutarnju ukočenost i oticanje zglobova, i da zaustavlja delovanje enzima odgovornog za stvaranje molekula koji uzrokuju upale. Za razliku od klasičnih lekova za upalu – kortikosteroida, kurkuma je odlična prirodna zamena bez nuspojava.

Za brojne zdravstvene dobrobiti dovoljno je uvrstiti pola do jedne kašičice kurkume dnevno u ishranu. Ova količina je dovoljna za pripremu kompletnih obroka, dok u čaj ili smuti možete da ubacite prstohvat tog začina.

Napomena: Trudnice i dojilje, kao i ljudi koji pate od zgrušavanja krvi, kamenja u žuči ili dijabetesa, treba da se posavetuju sa lekarom pre uzimanja kurkume.

Odlično se slaže s pirinčem i povrćem, a možete je dodati i napicima, supama, čajevima i ceđenim sokovima, pa čak i desertima.

Evo i 5 razloga zašto treba da uvrstite kurkumu u ishranu:

1. Zdravlje srca

2. Dobra je za creva

3. Pomaže kod artritisa

4. Čuva zube i uklanja zadah

5. Odličan je izvor gvožđa

Prethodni tekst5 indijskih gradova proglašeno za ‘gradove sa najboljom hranom na svetu’
Sledeći tekstŽena (85) iz Indije prekinula 32-godišnji zavet ćutanja nakon inauguracije Ramskog hrama

POSTAVI KOMENTAR

Molim upišite vaš komentar!
Upišite vaše ime