5 indijskih gradova proglašeno za ‘gradove sa najboljom hranom na svetu’

Foto: pexels.com/chanwalrus

Lokalna kuhinja služi kao zadivljujući pripovedač, šapućući zamršenu priču o prošlosti, sadašnjosti i budućnosti grada. Svako jelo oličava suštinu regionalnih običaja, prikazujući tapiseriju ukusa i kulinarskih tradicija koje su cvetale tokom vremena.

Bez obzira da li se nalazi na užurbanim pijacama ili ekskluzivnim restoranima, lokalna kuhinja oličava kolektivno pamćenje zajednice, poštujući njeno nasleđe i spajanje različitih uticaja.

S obzirom na važnost lokalne hrane, Taste Atlas, onlajn vodič fokusiran na iskustvena putovanja, nedavno je objavio listu „gradova sa najboljom hranom na svetu“, na kojoj je pet indijskih gradova – Mumbaj, Hajderabad, Delhi, Čenaj i Laknau – na listi 100 najboljih, prenosi The Times of India.

Indija, zemlja živih boja, bogate tradicije i eksplozije ukusa, ponovo je ostavila trag na globalnoj kulinarskoj sceni. Ovo priznanje je svedočanstvo neverovatne raznolikosti i dubine indijske kuhinje, pozivajući ljubitelje hrane iz celog sveta da krenu na ukusno putovanje.

Dva indijska grada koja su ušla u prvih 50 su Mumbaj i Hajderabad, koji su na 35. odnosno 39. mestu. Dok je Delhi osvojio 56. mesto, Čenaj i Laknau su zauzeli 65. i 92. mesto.

Dok su Delhi i Mumbai popularni po svojim raznovrsnim čatovima, Hajderabad je poznat po birjaniju, a Čenaj po svojim divnim dosama i idliju. Laknau je poznat po svojoj raskošnoj Mughlai kuhinji, uključujući kebabe i birijani.

Na vrhu liste je Rim (Italija), koji je poznat po svojim ukusnim i izdašnim jelima sa svežim sastojcima. Bolonja i Napulj su dva italijanska grada koja su zauzela 2. odnosno 3. mesto. Sva tri italijanska grada poznata su po svojim testeninama, pici i jelima na bazi sira.

Ostali gradovi koji su ušli u prvih 10 su – Beč (Austrija), Tokio (Japan), Osaka (Japan), Hong Kong (Kina), Torino (Italija), Gaziantep (Turska), Bandung (Indonezija), Poznanj ( Poljska), San Francisko (Sjedinjene Američke Države), Ženeva (Švajcarska), Makati (Filipini) i još mnogi drugi.

Prethodni tekstAjurvedski saveti za zimu: Kako da negujete telo i ostanete zdravi
Sledeći tekstKraljica svih začina: 5 razloga zašto u svako jelo treba ubaciti malo kurkume

POSTAVI KOMENTAR

Molim upišite vaš komentar!
Upišite vaše ime