Indijska jela koja su mnogo boljeg ukusa sledećeg dana

Foto: pexels.com/saveurssecretes

Od čitanja recepta za neko jelo do njegove pripreme, sve se vremenom sve više usavršava i posle mnogo probanja i grešaka, dobijete savršen specijalitet koji ćete u slast jesti sami, sa porodicom ili sa gostima.

Indijska jela posebno su poznata po kompleksnosti ukusa koji se pojačavaju i do izražaja dolaze tek kada se jelo ostavi da odstoji pa su zato mnogo ukusnija dan posle prиpreme.

Evo kojih 8 indijskih jela ima još bolji ukus narednog dana.

Kari

Mnogi indijski kariji, kao što su pileći kari, kari sa puterom, ili vegetarijanski kari Dal Mahkani, lepšeg su ukusa kada se ponovo podgreju. Začini i ukusi se spoje tada i stvaraju intenzivniju aromu.

Birjani

Birjani je mirisni i ukusni obrok od basmati pirinča koji obično uključuje i meso ili povrće. Poznat je po bogatom ukusu koji se naročito oseća dan nakon pripreme jela kako začini prožimaju pirinač, naglašavajući sveukupni ukus.

Klice

One su zdrav izbor za doručak, ali i hranljiva užina jer su prepuni hranljivih materija. Sadrže visok procenat vlakana te će vas dugo držati sitima. Kada se otave u vodi preko noći, proklijaju i omekšaju. Ako im dodate začine i so po svom ukusu, biće izvrstan obrok sutradan.

Čole

Čole, odnosno severnoidijski kari sa leblebijom, boljeg je ukusa nakon što odstoji jer tada leblebije pokupe sve začine i ukuse ostalih sastojaka. Takođe će omekšati i time biti lakše za jelo.

Korma

Ova jela, bilo da se pripremaju sa mesom ili povrćem, često imaju koristi kada duže vreme odstoje, jer kremasti sos na taj način upija sve ukuse.

Turšija i čatni

Razna indijska turšija i čatniji, poput onog od manga ili kokosa, prema receptima se prave tako da se duže vreme čuvaju i da tokom vremena razvijaju bogatiji ukus i arome.

Pulao

Ovo jelo slično Brijaniju, sledećeg dana imaće još bogatiji ukus zbog začina koji se sjedinjavaju sa pirinčem preko noći.

Dosa testo

Iako ovo nije baš pravo jelo, testo za Dosu pravi se od mešavine mlevenog pirinča i sočiva koji se fermentiši preko noći, što rezultira testom jake arome i bogatog ukusa, idealnim za pravljenje hrskavih Dosa palačinski.

Prethodni tekst5 knjiga Mahatme Gandija koje svako treba da pročita
Sledeći tekst7 najboljih lekova protiv bolova koje ćete pronaći u indijskoj kuhinji

POSTAVI KOMENTAR

Molim upišite vaš komentar!
Upišite vaše ime