5 knjiga Mahatme Gandija koje svako treba da pročita

Foto: Wikipedia/Elliott & Fry (Printscreen)

Mohandas Karamčand Gandi, istaknuti vođa indijskog pokreta za nezavisnost, takođe je bio plodan pisac i pisac. Napisao je brojne knjige tokom svog života, iznoseći svoja razmišljanja o različitim aspektima života, politici, filozofiji i nenasilnom otporu. Gandi je čovek koji je inspirisao svet, vodeći pokret nenasilja i samodovoljne prakse tokom indijske borbe za nezavisnost.

Na današnju 154. godišnjicu njegovog rođenja, navodimo pet značajnih knjiga koje je napisao Mahatma Gandi.

„Priča o mojim eksperimentima sa istinom“

Ova autobiografija, ‘Priča o mojim eksperimentima sa istinom’, smatra se jednim od najvažnijih dela Mahatme Gandija. U autobiografiji, Gandi prepričava svoja životna iskustva, detaljno opisuje svoje duhovno i filozofsko putovanje i raspravlja o svojim eksperimentima sa istinom i nenasilnim otporom. Knjiga pruža uvid u njegova verovanja, borbe i principe koji su vodili njegove postupke. Takođe je preveden na nekoliko jezika.

„Hind Svaraj“ ili „Indian Home Rule“

U ovoj knjizi Gandi istražuje koncept samouprave Indije. On raspravlja o svojoj viziji decentralizovanog i samodovoljnog indijskog društva, zalažući se za nenasilni otpor i odbacivanje zapadne industrijalizacije. Gandi se zalaže za značaj tradicionalnih indijskih vrednosti i potrebu za održivijim i duhovno bogatijim načinom života.

„Gokhale: Moj politički guru“

Gandi je Gokhalea smatrao svojim mentorom, posmatrajući ga kao uzornog slugu naciji. Inspiraciju je crpeo iz Gokhaleovih dostignuća u oblikovanju sopstvenog rada u političkoj areni. Objavljena je engleska verzija Gandijeve originalne gudžaratske knjige, prvenstveno zbog Gokhaleove široko rasprostranjene popularnosti u Indiji i inostranstvu.

„Satjagraha u Južnoj Africi“

Ova knjiga daje prikaz Gandijevih iskustava i aktivizma tokom njegovog boravka u Južnoj Africi, gde je razvio i usavršio svoj koncept satjagrahe (nenasilnog otpora). On opisuje borbe sa kojima se suočava indijska zajednica i razvoj njegovog nenasilnog pristupa rešavanju nepravde i diskriminacije.

„Zakon i advokati“

Ova knjiga Mahatme Gandija bavi se obrazovanjem i moralom, prikazujući aspekt Gandijevog književnog doprinosa. Knjiga obuhvata Gandijevu perspektivu o svrsi zakona u civilizovanom društvu. To uključuje njegovu kritiku advokata i sudskog sistema, pri čemu Gandi tvrdi da pravosudni sistem favorizuje imućne, a ne manje privilegovane. Gandiji je naglasio važnost da advokati daju prednost „istini i službi“ iznad bilo kakvih profesionalnih privilegija.

Prethodni tekstEvo zašto je ponavljanje reči Om sjajno za vaše zdravlje i vašu psihu
Sledeći tekstIndijska jela koja su mnogo boljeg ukusa sledećeg dana

POSTAVI KOMENTAR

Molim upišite vaš komentar!
Upišite vaše ime