7 najboljih lekova protiv bolova koje ćete pronaći u indijskoj kuhinji

Foto: PDPics/pixabay.com

Prirodni lekovi protiv bolova koje majka priroda lako daje.

Bol je uznemirujući osećaj koji je uglavnom uzrokovan intenzivnim stimulusom. Kad god osetimo bol u bilo kom delu našeg tela, naš prvi instinkt je da posegnemo za lekom protiv bolova. Uvek tražimo lekove koji se izdaju na recept ili lekove protiv bolova koji se izdaju bez recepta da bismo dobili olakšanje od bola. Ali ovo možda nisu jedine dostupne opcije jer svako indijsko domaćinstvo ima prirodne lekove protiv bolova koji se proizvode u izobilju. Evo nekoliko lekova koje možete isprobati u svojoj kuhinji da biste sebi olakšali bol.

Kurkuma

Ovaj zlatni začin je obavezan u svakoj indijskoj kuhinji; njegova antiinflamatorna svojstva mogu učiniti magiju na vašem telu. Kada se pomeša sa mlekom, kurkuma leči telo kao ništa drugo. Ako imate čireve u ustima, nanesite malo paste od kurkume sa vodom i kokosovim uljem na zahvaćeno područje da biste osetili olakšanje. Ima antiseptička i antibiotska svojstva, kao i njegova lokalna primena na ranu može biti od pomoći. Takođe olakšava zagušenje usled gripa.

Karanfilić

Žvakanje karanfilića ili držanje u ustima zbog mučnine pomaže u ublažavanju simptoma ako patite od gljivičnih infekcija; lokalna primena ulja karanfilića je veoma efikasna. Eugenol, aktivni sastojak ulja karanfilića, prirodno razređuje krv i takođe štiti od kardiovaskularnih bolesti sprečavanjem zgrušavanja krvi.

Đumbir

Ovo je odličan lek za bolove u zglobovima i mišićima. Fitohemikalije prisutne u đumbiru kontrolišu proizvodnju i oslobađanje hormona koji izazivaju bol. To je moćan lek za mučninu i jutarnje mučnine. To čini hranu ukusnom kada joj se doda. Čaj od đumbira je odličan izvor energije i podmlađivanja organizma.

Sveti bosiljak

To je lekovita biljka i koristi se za pripremu ajurvedskih lekova. Ima antiinflamatorna svojstva, antioksidativne elemente i analgetik. U velikoj meri se koristi u lečenju pacijenata obolelih od korona virusa. Takođe reguliše stvaranje hormona stresa kao što su kortizol i adrenalin, piše TOI.

Trešnje

Protivupalno svojstvo trešnje pomaže u smanjenju bolova usled artritisa, bolova u zglobovima usled gihta i bolova u mišićima usled napornog vežbanja. Konzumacija trešanja štiti telo od raka i takođe štiti nervne ćelije od oštećenja.

Beli luk

– Jača imunitet vašeg tela i pomaže u smanjenju visokog krvnog pritiska. Dokazano je da beli luk snižava nivo holesterola za 10 do 15%. Dodatna doza belog luka kada se konzumira u svežem obliku smanjuje rizik od raka debelog creva. Takođe ima antibiotska svojstva i sprečava kognitivne bolesti poput demencije i Alchajmerove bolesti.

Jogurt

Običan, nepasterizovan jogurt bez ukusa može drastično ublažiti simptome upale i bola nadimanja. Ovaj divni mlečni proizvod sadrži zdrave probiotike koji pomažu u procesu varenja. Jedna činija jogurta dva puta dnevno pruža olakšanje od bolova u stomaku i menstrualnih grčeva.

Prethodni tekstIndijska jela koja su mnogo boljeg ukusa sledećeg dana
Sledeći tekstProbajte ovaj domaći ajurvedski prah za izbeljivanje zuba

POSTAVI KOMENTAR

Molim upišite vaš komentar!
Upišite vaše ime