Ova četiri tropska začina preporodiće svako jelo

Foto: PDPics/pixabay.com

Uprkos tome što potiču iz dalekih krajeva, u našoj kulinarskoj tradiciji odomaćili su se neki tropski začini bez kojih ne možemo da zamislimo omiljena jela koja jedemo od detinjstva.

Na prvom mestu svakako su mnogima omiljeni cimet i vanila, zatim vrlo često korišćeni biber pa karanfilić, muskatni oraščić i, u novije vreme, đumbir. Ove začine baš i ne smatramo egzotičnima, imaju svoje mesto na polici sa začinima u većini kuhinja, a verovatno ih koriste čak i naše bake.

Ali, kad bismo te iste bake upitali dodaju li u jela piment, kardamom, galangal ili tamarind, odgovor bi sigurno bio ne, a isti odgovor dobili bi i kad bismo to pitanje postavili kuvarima, amaterima i profesionalcima, u našoj zemlji ili regionu. O tami kakvi su to začini, na koji ih način možemo koristiti i kako mogu da doprinesu raznolikosti na tanjiru, pisala je Sensa.hr.

Piment

Naziva se još i pimento ili najkvirc, a u engleskome jeziku koristi se naziv allspice, pa se može (pogrešno) zaključiti da je to mešavina nekoliko različitih začina.

Izgledom je sličan biberu, ali bobice pimenta nešto su krupnije i glatke. Bere se zelen, kratko fermentira i potom suši na suncu. Najveći proizvođač pimenta u svetu je Jamajka.

Najbolje je kupiti cela zrna zato što piment sadrži ispariva eterična ulja pa ima ograničen rok trajanja.

Ako ih ispravno skladištimo (u hermetički zatvorenoj tegli na suvom i tamnome mestu), cele bobice mogu stajati do dve godine, dok je mleveni piment preporučljivo iskoristiti u roku od (samo) šest meseci.

Ako želite pimentom da obogatite svoju svakodnevnu ishranu, evo prijedloga kako ga koristiti:

 • cela zrna dodajte u rasol za kiseljenje krastavaca, turšije i sl.
 • zrna pimenta pomešajte sa zrnima bibera i stavite ih u ručni mlin za biber
 • dodajte nekoliko zrna svojoj omiljenoj mešavini čaja ili napravite blagi čaj od pimenta za koji se smatra da ublažava probavne tegobe i nadutost
 • obogatite marinade za meso ili ribu malom količinom zgnječenog ili mlevenog pimenta
 • dodajte malo celih bobica ili mleveni piment dok dinstate luk i/ili drugo povrće kao bazu za supe, variva, umake od povrća, jela od pirinča ili mahunarki
 • mleveni piment možete koristiti pri izradi kolača u kojima inače koristite cimet, karanfilić, đumbir, muskatni oraščić ili začinsku mešavinu za medenjake
 • aromatizujte jutarnju kafu pimentom ili ga dodajte u svoj omiljeni čokoladni napitak ili puding.

Kardamom

Nakon šafrana i vanile, kardamom je treći najskuplji začin na svetu. Semenke kardamoma nalaze se u malim komuškama, tj. krtim mahunarkama koje se moraju ručno brati, jedna po jedna, jer na istom grmu dozrevaju u različito vreme, stoga i nije čudno što je veoma skup.

Na Bliskom istoku semenke se najčešće prže, melju pa dodaju mlevenoj kafi pre kuvanja. Popularan je i u Skandinaviji kao dodatak hlebu i kolačima, a posebno u Švedskoj gde se, osim u deserte, dodaje i u mesna jela.

U našim prodavnicama začinima najčešće se može pronaći u obliku bledozelenih mahunica, semenki ili praha. Pravilo važi kao i za piment: zbog isparivih eteričnih ulja mleveni kardamom, ali i semenke, brzo gube na kvalitetu i ukusu pa je najbolje kupiti ljuske kardamoma. Kod nas se retko upotrebljava, a ako ste ga ikad kupili za neko posebno jelo, najverovatnije je to bio jedini put kad ste posegnuli za ovim začinom, što je šteta.

Evo nekoliko korisnih saveta:

 • kardamom će imati najbolji ukus ako na suvom tiganju ispržite cele ljuske, zatim semenke sameljete ili ih cele dodate u jelo, a preostale ljuskice možete iskoristiti za aromatizovanje čaja ili kafe, ali možete i prvo izvaditi semenke, pa ih tostirati na suvom tiganju pre upotrebe
 • kad u jelo koje kuvate dodajete kardamom, treba paziti da ne preterate s količinom jer kardamom ima jak ukus koji dominira
 • ako nemate kardamom, dobro će ga zameniti mešavina cimeta i muskatnog oraščića, cimeta i đumbira ili cimeta i karanfilića, ali njegov limunast okus s daškom mente nemoguće je postići zamenama
 • da biste dobili jednu kašičicu mlevenog kardamoma, treba samleti semenke iz šest ljuski.

Galangal ili galgant

Ova egzotična krtola vizuelno podseća na krtolu đumbira, ali kora joj je bleđa, glađi je i tvrđega mesa.

Ima važno mesto u kuhinjama jugoistočne Azije, posebno u Tajlandu, pa se zato često naziva i tajlandskim đumbirom.

Kod nas je najčešće dostupan u prodavnicama suvim začinima, i to u obliku sušenih komadića i praha, ali se za potrebe tajlandskih recepata u prodavnicama azijskim namirnicama može naći duboko zamrznuti sveži korijen galangala. Najčešće se seče na kriške i dodaje supama, a pre jela se vadi i baca jer je vlaknast i teško ga je žvakati.

Odličan je kao dodatak curryju i drugim umacima na bazi kokosova mleka, bogatim varivima i jelima s piletinom. Zbog slabe dostupnosti kod nas, sveži galangal možete zameniti svežim đumbirom.

Tamarind

Tamarind je drvo iz biljne porodice mahunarki, a njegova se mahuna svrstava u grupu voća. Izgledom podseća na mahunu rogača, a obe biljke se od svih drugih mahunarki razlikuju po tomu što nisu jestive njihove semenke (kao što je to slučaj kod graška, pasulja i sl.), nego samo mahuna.

Tamarind je kao začin najpopularniji u Aziji, gde se često koristi kao važan sastojak u proizvodnji slatkiša. U Indiji se dodaje u curry, chutney i jela od riže, a u nekim se zemljama Bliskoga istoka i na Karibima koristi umesto limuna u izradi napitaka i umaka za salatu. Zapadne zemlje, poput Britanije i SAD-a, poznaju ga kao jedan od važnih sastojaka u popularnom umaku Worcestershire.

Kod nas se u prodavnicama azijskim namirnicama može naći u obliku paste za slana jela, slatko-kiselog pekmeza ili kao preš kocka čiste pulpe, bez spoljne opne mahune i semenki. Čista pulpa ujedno je i najbolji oblik tamarinda jer se može u maloj količini koristiti kao dodatak slanim i slatkim jelima, a ima dug rok trajanja. Tamarind se najčešće koristi u pripravi curryja, variva, jela s pirinčem, sočivom, plodovima mora, ribom i mesom.

Smatra se da se u našoj tradiciji upotreba koncentrata paradajza donekle može uporediti s upotrebom paste tamarinda u Aziji jer su oboje kiselo-slatkasti i nadopunjuju ukus mnogih jela. Ipak, tamarind ima drugačiji, egzotičniji ukus na koji se treba naviknuti, ali ga treba probati, možda se baš u njega zaljubite.

Prethodni tekstDevojčica (8) u Indiji odrekla se nasledstva od 61 miliona dolara i zamonašila se
Sledeći tekstBioskop u Mumbaju već 27 godina prikazuje jedan isti film (video)

POSTAVI KOMENTAR

Molim upišite vaš komentar!
Upišite vaše ime