7 semenki koje će vam pomoći da povećate energiju

Foto: pexels.com/padrinan

Prepune esencijalnih hranljivih materija poput zdravih masti, proteina, vlakana, vitamina i minerala, semenke su odličan dodatak vašoj ishrani.

Evo sedam vrsta semena koje mogu značajno poboljšati vaše zdravlje.

Čia semenke

Čia semenke su možda male, ali su prepune hranljivih sastojaka. Prepuna omega-3 masnih kiselina, vlakana, proteina i raznih mikronutrijenata, uključujući kalcijum i magnezijum, čia semenke su odlične za zdravlje srca, varenje i snagu kostiju.

Seme susama

Ove sitne semenke nisu samo ukusan dodatak vašim omiljenim jelima, već su i neverovatno hranljive. Seme susama je bogato antioksidansima, koji pomažu u borbi protiv upale i smanjuju oksidativni stres u telu.

Semenke bundeve

Seme bundeve ima hranljive materije poput magnezijuma, cinka i gvožđa. Takođe su bogati antioksidansima i mogu pomoći u poboljšanju zdravlja srca, regulaciji nivoa šećera u krvi i promovisanju boljeg sna.

Suncokret

Oni su odličan izvor vitamina E, antioksidansa koji pomaže u zaštiti ćelija od oštećenja. Seme suncokreta je bogato zdravim mastima, proteinima, vlaknima i raznim vitaminima i mineralima, što ih čini odličnim dodatkom vašoj ishrani.

Laneno seme

Laneno seme je odličan izvor biljnih omega-3 masnih kiselina, vlakana i lignana, koji imaju antioksidativna svojstva. Ove semenke mogu pomoći u smanjenju nivoa holesterola, poboljšanju zdravlja probave i smanjenju rizika od određenih karcinoma.

Semenke konoplje

Seme konoplje je bogato proteinima, zdravim mastima i raznim vitaminima i mineralima. Posebno su bogati omega-3 i omega-6 masnim kiselinama, koje su neophodne za zdravlje srca i smanjenje upale u telu. Seme konoplje je takođe potpuni izvor proteina.

Semenke maka

Oni su dobar izvor kalcijuma, gvožđa i magnezijuma, koji su neophodni za zdravlje kostiju, proizvodnju energije i funkciju mišića. Seme maka takođe sadrži antioksidante i dijetalna vlakna, što ih čini vrednim dodatkom vašoj ishrani.

Prethodni tekstVaša koža će vam biti zahvalna: 10 izuzetnih prednosti ispijanja haldi vode
Sledeći tekst3 početničke joga poze za ublažavanje bolova u donjem delu leđa

POSTAVI KOMENTAR

Molim upišite vaš komentar!
Upišite vaše ime