Ajurvedski saveti za zimu: Kako da negujete telo i ostanete zdravi

Foto: unsplash.com/christinhumephoto

Holističke medicine, poput ajurvede, sugerišu da način življenja treba prilagoditi godišnjim dobima. Usklađujući životne navike s ciklusima u prirodi, bolje ćete se pobrinuti za svoje fizičko, mentalno i duhovno zdravlje…

1. Nega nosa tradicionalnim nasia uljem (kombinacija susamovog ulja i ajurvedskih lekovitih biljaka) čisti sinuse i disajne puteve, deluje protivupalno, smiruje um, poboljšava pamćenje i koncentraciju. Ukapajte 5 – 6 kapi blago zagrejanog ulja (deci do 7 godina 3 – 4 kapi) u svaku nozdrvu 1 – 2 puta dnevno (ujutru i/ili uveče), a zatim malim prstom umasirajte unutrašnjost nozdrve. Nakon toga, nekoliko puta duboko udahnite kroz nos.

2. Abianga je uljna samomasaža tela. Ako pripadate tipu vata ili kapha doše, birajte susamovo ulje koje greje telo, dok će pitta doši više odgovarati bademovo ulje. Masirajte celo telo, počevši od stopala, napredujući u pravcu srca. Masirajte udove dugim pokretima, a kružnim pokretima oko zglobova. Stomak i grudni koš, takođe masirajte nežnim kružnim pokretima, u smeru suprotnom od kazaljke na satu. Ako nemate vremena da masirate celo telo, pre spavanja masirajte samo stopala blago zagrejanim uljem.

3. Ajurveda spavanja preporučuje raniji odmor (22-23 sata) i buđenje oko 7 ujutru. Ako možete, odvojite više vremena za spavanje jer će vam san pomoći da se regenerišete. Izbegavajte kratak dremak popodne jer to povećava vata došu (koja je suva i hladna) i usporava metabolizam.

4. Ishrana  – Uživajte u toplim, blago začinjenim jelima, toplim začinima i masnijoj hrani. Jedite manje slatkog, kiselog, slanog i gorkog, a izbegavajte hladnu i sirovu hranu i previše masna i slatka jela. Zima je idealna za hranljiva jela koja se jedu na kašiku (čorbe i supe) i kuvano povrće, jaja, ghi puter, piletina, jagnjetina i riba, piše Sensa.

Prethodni tekstIndijski horoskop za 2024: Ovo su najbolji dani u godini za svaki znak
Sledeći tekst5 indijskih gradova proglašeno za ‘gradove sa najboljom hranom na svetu’

POSTAVI KOMENTAR

Molim upišite vaš komentar!
Upišite vaše ime