5 tajni Ajurvede za mršavljenje

Gojaznost je jedna od najčešćih bolesti današnjice od koje pati više od 1.9 milijardi ljudi, podaci su Svetske zdravstvene organizacije iz 2016. godine. Najveći krivci za to su naša ljubav prema hrani i životne navike. Višak kilograma ne utiče samo na fizičko, već i na mentalno zdravlje, ali i na samopouzdanje ljudi.

Uz mnoštvo dijeta koje se pojavljuju svakodnevno, postavlja se pitanje koliko su one zapravo efikasne. Međutim, ako uz njihovu pomoć niste uspeli da skinete višak kilograma, Ajurveda je pravo rešenje za vas.

Ajurveda ljudima već 5.000 godina pomaže da održe zdravlje, i samim tim se oslobode i tereta koje nosi gojaznost. Ovo je 5 saveta Ajverude koji će vam pomoći da živite što zdravije.

Odredite rutinu za spavanje

Naši preci živeli su mnogo zdravije od nas jer su imali ustaljene navike za sve koje su uslađivali sa prirodom. Vreme za spavanje je bilo čim zađe sunce. Ali sa pojavom struje i promenom načina života, započelo je i udaljavanje od prirode i približavanje onom neprirpdnom, što je uticalo i na kvalitet sna.

Nedostatak sna je, prema naučnicima, jedan od najvećih faktora za gojaznost. Ne samo spavanje, već spavanje koje se poklapa sa ritmom sunca je ključno. Ajurveda preporučuje spavanje od 10 uveče do 6 ujutru.

Vežbanje odmah nakon ustajanja

Idealno vreme za vežbanje je od 6 do 10 ujutru. To je vreme kada su voda i zemljini elementi na vrhuncu u prirodi. Njihovim kombinovanjem se stvara opuštenost, sporost i inertnost. Vežbanje ujutru u vreme prvog sunca daje toplinu vašem telu i priprema vam um za novi dan. Obavezno je, dakle, vežbanje od 30-45 minuta svakog dana.

Najveći obrok neka vam bude u podne

Prema Ajurvedi, niste ono što jedete, već ono što varite. Varenje je veoma važno i polazna tačka je Vedske tradicije. Ajurveda nalaže da najobimniji obrok tokom dana pojedete u podne jer tada vam je varenje najjače.

Večera, kako predlaže i moderna nauka, treba da bude lagana i treba je pojesti dva do tri sata pre spavanja. Praktikovanje ove rutine daje vašem telu vreme da se regeneriše i detoksikuje, a ne da troši vreme na varenje hrane.

Pijte vruću vodu

Vrela voda je čarobni napitak Vedske tradicije. Spoljašnji uticaji, poput zagađenja, loše hrane, pesticida i prerađenih namirnica, ali i oni unutrašnji, kao što su stres, bes, nervoza, vode do nagomilavanja toksina, poznatih kao ama, u telu. Ama se lepi za vas i jedino je može razložiti vruća voda. Nije bitno koliko kolinčinski vode konsumirate, već koliko je često pijete. Pokušajte da na svakih pola sata uzmete gutljaj vrele vode, a u nju možete dodati i đumbir ili svežu mentu.

Meditacija

Hormon stresa u vašem telu smanjuje mogućnost da izgubite višak kilograma, naročito u predelu stomaka. Meditacija je moćna metoda koja smanjuje nivo stresa i nervoze. Svakog dana ujutru praktikujte meditaciju i videćete rezultate ne samo na svom struku, već i u svom životu. Sedite u tišini, opustite se i fokusirajte na disanje najmanje 20 minuta svakog dana nakon što ustanete.

Prethodni tekstMladost Indije – najveći potencijal
Sledeći tekstIndijski ministar iznenadio javnost svojom teorijom o uzroku raka

POSTAVI KOMENTAR

Molim upišite vaš komentar!
Upišite vaše ime