Ajurveda – 5 najčešćih pitanja i odgovora

Foto: nia.nic.in

Ajurveda ili u slobodnom prevodu “nauka o dugom životu“ predstavlja oblik tradicionalne medicine poreklom iz Indije.

Ovaj oblik medicine postao je veoma popularan u svetu jer nudi nove pristupe lečenju bolesti i uspeva da leči neke bolesti za koje savremena medicina još uvek nema lek. U Srbiji je ajurveda priznata kao „alternativni način lečenja“, pa postoje registrovane „ordinacije“ ili „ajurveda centri“.

Ne možemo ipak reći da je ajurveda „čarbni štapić“, jer ne može da reši sve naše probleme i sve bolesti ponekad iz sasvim „banalnih“ razloga: na primer, mi ipak živimo dugačijim životom, drugačije se hranimo i drugačije je naše podneblje i okružanje, tako da nam „ajruveda rešenja“ nisu uvek dostupna, a nemamo na raspolaganju ni odgovarajuće stručne ljude.

Kada se govori o ajruvedi, ona podrazumeva jednu veoma široku i multidisciplinarnu oblast ne samo medicine nego i života, tako da se ne može sve objasniti i reći u nekoliko „običnih i prostih“ rečenica.

Zato ćemo za početak dati odgovore na nekoliko najčešće postavljeanih pitanja:

1. Šta je ajurveda?

Doslovno značenje ili prevod termina „ajurveda“ jeste „nauka o životu“ – termin se sastoji od dve reči: Ajur-život i Veda-znanje ili nauka.

Ajurveda obuhvata sve aspekte života: fizički, psihički, duhovni i društveni. Ajurveda nudi odgovore na četiri životna pitanja: „Šta je korisno, a šta je štetno za život? Šta je srećan život, a šta žalostan život?“

2. Šta je izvor ajurvede?

Indijci kažu da je ajurveda drevni najviši zdravstveni sistem koji potiče od nastanka svemira. Pobornici ajurvede smatraju da je još od početka ljudskog života na zemlji ajurveda počela da se primenjuje i da se u antičkim tekstovima nalaze razbacani podaci o ajurvedskim lekovima i srodnim aspektima medicine.

3. Šta je filozofija zdravlja, bolesti i lečenja u ajurvedi?

Prema ajurvedi, „zdravlje je stanje ravnoteže normalnih funkcija tela, uma i duše, a kada su u stanju funkcionalne ravnoteže, onda se to održava na dobro zdravlje. U suprotnom, kada nema ravnoteže, rezultati se ispoljavaju u bolestima. Nezdrav način života smatra se jednim od osnovnih uzroka narušavanja ravnoteže u organizmu, tj. uzrokom bolesti. Osnovnim ajurveda tretmanom sa lekovima ili bez njih, kao i primenom posebnih pravila ishrane, aktivnosti i mentalnog statusa – organizam se vraća u stanje ravnoteže, odnosno u zdravlje.

4. Koja su osnovna tkiva prema ajurveda učenju?

Prema ajurveda učenju, osnovna tkiva u organizmu su: limfa, krv, mišićno tkivo, masno tkivo, hrskavica i koštano tkivo, crvena koštana srž i reproduktivni organi.

5. Koji su oblici ajurvedskih tretmana?

Postoji osam ajurvedskih terapija koje bi kod nas bile: interna medicina, hirurgija, ORL i oftalmologija, pedijatrija sa ginekologijom i akušerstvom, toksikologija, gerontorologija, afrodizijaci i psihijatrija.

Principi lečenja su, prosto rečeno, čišćenje, izbegavanje uzročnika i preispitivanje faktora bolesti, dijete i način života.

Prethodni tekstOmiljeni indijski napici
Sledeći tekstKako se u ajurvedi postavlja dijagnoza?

POSTAVI KOMENTAR

Molim upišite vaš komentar!
Upišite vaše ime