Čuveni indijski napitak – preporađa vaš stomak

Lassi je popularni indijski napitak na bazi jogurta u koji se dodaju voće i začini, a ponekad se pravi i u slanoj varijnti. Indijci ga rado koriste kao osveženje u toplim danima, ali i zdravu poslasticu, dok u u ajurvedskoj medicini zauzima posebno mesto – koristi se kao prirodni lek za podsticanje probave.

Lassi može da se pripremi na najrazličitije načine, a u Indiji ga najčešće prave sa mangom, ružinom vodicom ili limunom, dok ga tamošnji bogataši piju sa dodatnim šafranom. U nekim oblastima dodaje se i puter, kada lassi dobija teksturu nalik na milkšejk.

Ono što je važno jeste da je osnova jogurt, ili dahi, kako ga Indijci nazivaju.

Potrebni sastojci za četiri napitka:

  • 4 zelene jabuke (oljuštene i iseckane)
  • 650 grama grčkog jogurta
  • 2 do 3 kašike meda (može da posluži i šećer)
  • 2 kašike soka od jabuke
  • listići nane

(zena.blic.rs)

POSTAVI KOMENTAR

Molim upišite vaš komentar!
Upišite vaše ime