Kičri pirinač po ajurvedi

„Najukusniji pirinač – ukusan, aroamtičan i koristan “

Potrebni sastojci

basmati pirinač – 100 g
sočivo – 100 g, crveno
ghi – 2 kašike, pročišćeni maslac
kumin – 1 kašičica, zrna
slačica – 1 kašičica, zrna
kari – 2 kašičice
so – 1 1 kašičica
voda – 700 ml, ključala

Način pripreme

Kičri je indijsko jelo koje, prema drevnoj indijskoj nauci o životu, Ajurvedi, ne samo da balansira sve doše, ali i ne opterećuje telo, već naprotiv – potpomaže pročišćavanje i reguliše izbacivanje nepotrebnih materija iz tela.

Sočivo i Basmati pirinač potopite u vodu na najmanje sat vremena. Dve kašike ghija stavite u šerpu pa na umerenu vatru. Kada se maslac zagreje, dodajte zrna kumina i slačice i mešajte oko 30 sekundi ili dok zrna ne puknu od toplote. Znak da se to desilo je zvuk kao pucanje kokica, ali znatno slabiji.

Zatim u šerpu isipajte sočivo i pirinač, zajedno sa vodom. Smesi dodajte i ostale začine, a zatim nakon 30-40 sekundi aktivno mepajte, kako bi se začini ravnomerno rasporedili, ali ta faza ne treba da traje predugo, kako sastojci ne bi izgoreli.

Isipajte ključalu vodu i poklopite na 10 minuta i nikako ne mešajte i ne dižite poklopac.

Kada prođu 10 minuta, možete da sklonite poklopac i da promešate, ali jelo treba da ostane na umerenoj vatri oko 20-25 minuta. Jelo je gotovo kada pirinač i sočivo dobro omekšaju. Cilj je da budu dobro skuvani i blago vodnjikavi.

Najukusnije i najkorisnije je da se odmah konsumira nakon spremanja.

(Tanja RadmanovacНовак56, bonapeti.rs)

POSTAVI KOMENTAR

Molim upišite vaš komentar!
Upišite vaše ime