Lečenje ajurvedom: Mirisna biljka koja smanjuje nadutost i smiruje želudac

Foto: pexels.com/mareefe

Lišće nane je intenzivnog mirisa i okusa na mentol pa se često, osim u prehrambene svrhe, koristi u izradi parfema i osvežavanje prostorija. Ipak, najznačajnija upotreba nane je u lekovite svrhe. Možda se manje zna, ali nana izvrsno deluje kod tegoba s probavom, posebno onih kod nadimanja. Prama ajurvedi, nana hladi telo, razbuđuje, poboljšava lučenje probavnih sokova i eliminiše višak vate (vazduha) iz debelog creva.

S nanom se može kuvati, pripremati prelivi i salate, a u terapijske svrhe najčešće je pripremam u obliku tinktura ili u čajnim mešavinama s drugim biljkama. Treba imati na umu da se neke osobe osetljivijeg želuca mogu žaliti na pojačano pečenje u želucu. Nana je sigurna biljka za svakodnevno upotrebu.

Specifičan ukus i snažan miris su karakteristična obeležja nane, a ujedno su zaslužni za njenu korišćenje kod žvakaćih guma, slatkiša ili čaja, a neke osobe jedu je i svežu. Sveži listići mente, osim njenog nutritivnog doprinosa, daju svežinu u brojnim receptima, a žvakanje celih listića može imati pozitivne efekte kod određenih zdravstvenih stanja.

Iako sveža nana sadrži vitamin A, gvožđe i druge nutrijente, da bismo zaista mentu smatrali dobrim izvorom tih nutrijenata, trebalo bi je pojesti u velikim količinama, poput povrća.

Jedan od načina jedenja metvice u većim količinama je u obliku čatnija od nane. To je jelo – umak od svežih listova nane koje se u Indiji tradicionalno jede s beskvasnim hlebom – chapati ili drugim vrstama indijskog hleba, najčešće za doručak.

Iako manje poznato u našim krajevima, čaj nane može se koristiti u kuvanju pasulja kako bi se smanjili nepoželjeni efekti nadutosti, prenosi tportal.hr

Prema istraživanjima, jedna od primarnih prednosti mente je što sadrži jedinjenja kojima se pripisuje antioksidativno djelovanje, poput peril alkohola i ruzmarinske kiseline koja se može koristiti u tretmanu alergija.

Jedenje lišća metvice može pomoći kod bolje probave jer ujedno deluje i kao karminativ, odnosno pomaže kod nadutosti i simptoma povezanih s nadutošću. Pospešuje izlučivanje žuči, odličan je izbor za smirivanje želuca kod problema vezanih uz probavu hrane (posebno nakon težih jela). Naime, aroma mente aktivira pljuvačne žlezde koje izlučuju probavne enzime i pospešuju probavu.

Zanimljivosti o nani:

– nana dolazi u 30 vrsta,
– Stari Grci i Rimljani upotrebljavali su je kao dodatak kompotima od raznog voća, ali i za kupanje i izradu parfema,
– izvornim poreklom nane smatra se područje Mediterana,
– najveći proizvođač nane na svetu je SAD.

Prethodni tekstNeobičan slučaj iz Indije: Pogrešna frizura salon će koštati 230.000 evra
Sledeći tekstIndijski farmeri utrkuju se u uništavanju puževa zbog milionske nagrade

POSTAVI KOMENTAR

Molim upišite vaš komentar!
Upišite vaše ime