Sedam ajurvedskih saveta za pijenje vode

Da li pijete 8 čaša vode svakog dana? Ako ne pijete, bilo bi dobro da počnete. Ako ne pijete dovoljno vode, imaćete mnogo neželjenih efekata, ali je jednako važno i kako piti vodu. Principi ajurvede sugerišu da način na koji pijete vodu takođe utiče na vaše zdravlje.

1. Sedite dok pijete vodu, nemojte da stojite

Dobro je da uvek sedite dok pijete vodu, a ne da stojite. Stojeći možete poremetiti ravnotežu tečnosti u telu i to može dovesti do veće akumulacije tečnosti u zglobovima, što uzrokuje artritis. Ako piejte vodu dok sedite, vaši mišići i nervni sistem mnogo su opušteniji. Vaši bubrezi takođe ubrzavaju proces filtracije dok sedite.

2. Izbegavajte pijenje veće količine vode odjednom

Pijte manje gutljaje vode, progutajte ih i dišite, i tokom obroka.

3. Pijte vodu na sobnoj temperaturi, još bolje toplu .

Izbegavajte ledenu vodu jer ometa proces varenja. Hladna voda smanjuje snabdevanje različitih organa krvlju. Mlaka voda može pomoći dobrom varenju i radu metabolizma, što omogućuje gubitak težine, sprečava nadimanje i bol. Prema rečima dr. Akhilesha, topla voda pomaže u kontrolisanju nivoa holesterola i čisti arterije.

4. Pijte vodu samo kada ste žedni

Telo vam šalje signale kada postoji velika potreba za vodom. Ajurveda naglašava da vodu treba piti samo kada osetite žeđ. Svaka osoba ima drugačije telo, tako da se pijenje iste količine vode ne može preporučiti svima. Telo ne može apsorbovati previše vode; stoga je neophodno znati da će vam telo javiti da ste žedni. Odredite količinu vode koja vama odgovara.

5. Pepoznajte Indikatore koji vam sugerišu žeđ

Telo vam daje znake da mu je potrebna voda. Tamnožuta boja urina može ukazivati na dehidrataciju, dok je prilično bistar i slabo obojen urin znak hidriranog tela. Suve ispucale usne jedan su od pokazatelja dehidriranog tela. Obratite pažnju na ove znake jer se one mogu pretvoriti u zdravstvene probleme.

6. Pijte vodu ujutru

Ajurveda sugeriše da je zdravo piiti vodu ujutro. To pomaže u otklanjanju mnogih bolesti u organizmu. Voda ujutru pomaže u čišćenju svih toksina iy tela i čisti vaša creva.

7. Pijte vodu iz srebrnih i bakarnih čaša

Ajurveda je uvek predlagala da se voda za piće pije iz bakarnih ili srebrnih čaša. Voda koja se čuva u ovim sudovima ima moć da uravnoteži sve tri doše u telu. Dr. Akhilesh ističe da bakar ima brojna antioksidantna i antibakterijska svojstva.

Prethodni tekstLegenda o ljubavi – večeras u ponoć na TV „Prvoj“
Sledeći tekstIndija je šesta najbogatija zemlja na svetu

POSTAVI KOMENTAR

Molim upišite vaš komentar!
Upišite vaše ime