Temelj ajurvedske filozofije

Indija je najbolje mesto za proučavanje ajurvede.

Smatrali su je medicinom za siromašne, ali kako je njena popularnost na Zapadu rasla i još raste, i ljudi su u Indiji ponovno otkrili njenu važnost za ljudsko zdravlje“,  ističe dr Bugra Oktem, vrhunski ajurvedski lekar i praktičar koji je diplomirao na Medicinskom fakultetu u Istanbulu.

Lekari sa Zapada žele da spreče bolesti, ali malo toga čine kako bi to i ostvarili. Oni se pre svega usredsređuju na posedice bolesti.

„Klasična medicina odlično funkcioniše u hirurgiji, ali ako je problem u metabolizmu, ajurveda se pokazuje mnogo boljom opcijom. Ajurveda nastupa pre bolesti, ona se brine o zdravlju. Kako čovek ne bi bio bolestan, treba postići i održavati ravnotežu, a upravo nju narušava moderan način života. Uz to ajurveda, za razliku od klasične medicine, veruje u lični i individualni pristup svakomu čoveku, a ne grupnu statistiku“, tvrdi dr. Bugra Oktem.

U ajurvedi se podrazumeva ne samo da um (ili svest) i telo (ili fizička masa) utiču jedno na drugo nego da su jedno i da zajedno čine um-telo.

Temelj ajurvedske filozofije je kombinacija pet elemenata u obliku tri dinamičke sile ili interakcije koje se nazivaju doše. Doše su osnovne telesno-psihičke konstitucije i opisuju specifične osobine i potrebe koje, ako su zadovoljene, daju zdravlje i psihičko zadovoljstvo.

Prethodni tekstIndija: Novinari na konferenciju došli s kacigama
Sledeći tekstPotiče iz Indije – čuva zdravlje i podstiče topljenje kilograma

POSTAVI KOMENTAR

Molim upišite vaš komentar!
Upišite vaše ime