Indija do 2022. dobija futurističko vertikalno selo „Hiperions“

Foto: Twitter/EcoInventos

Održiva futuristička građevina belgijskog arhitekte Vinsenta Kalebauta sa povezanim drvenim kulama – tzv. „vertikalno selo“, trebalo bi da bude izgrađena do 2022. godine u Greater Noidi, u blizini Nju Delhija u Indiji.

Ovaj projekat, nazvan „Hyperions“ po najvišem drvetu na svetu – kalifornijskoj obalnoj sekvoji, sastoji se od šest kula mešovite namene sa 36 spratova.

Kalebaut kaže da će kule biti bogate zelenilom i da će stanarima biti omogućeno da gaje povrće na terasama, spoljnim delovima objekta, krovovima i specijalnim staklenicima. Projekat podstiče uzgoj ribe, kao i gajenje stoke unutar malih farmi u kulama građevine.

Foto: Twitter/EcoInventos
Foto: Twitter/EcoInventos

Unutrašnjost će činiti stanovi različitih veličina, tu će biti i stanovi za studente, prostor za društvene aktivnosti i poslovni prostor.

Iako projekat pre svega treba da bude izgrađen od drveta (iz šume Delhija), kule će imati i betonsko i čelično ojačanje, uključujući i temelj. Nameštaj će biti napravljen od prirodnih i recikliranih materijala, a mreža visoko postavljenih mostova omogućavaće stanovnicima da se kreću od kule do kule.

Održivost je veoma važna komponenta projekta „Hyperions“. Tako će se proizvodnja električne energije odvijati pomoću vetrenjača i solarnih panela, a koristiće se i kišnica i prerađivaće se već korišćena voda, prenose mediji.

POSTAVI KOMENTAR

Molim upišite vaš komentar!
Upišite vaše ime