Indija do 2022. dobija futurističko vertikalno selo „Hiperions“

Foto: Twitter/EcoInventos

Održiva futuristička građevina belgijskog arhitekte Vinsenta Kalebauta sa povezanim drvenim kulama – tzv. „vertikalno selo“, trebalo bi da bude izgrađena do 2022. godine u Greater Noidi, u blizini Nju Delhija u Indiji.

Ovaj projekat, nazvan „Hyperions“ po najvišem drvetu na svetu – kalifornijskoj obalnoj sekvoji, sastoji se od šest kula mešovite namene sa 36 spratova.

Kalebaut kaže da će kule biti bogate zelenilom i da će stanarima biti omogućeno da gaje povrće na terasama, spoljnim delovima objekta, krovovima i specijalnim staklenicima. Projekat podstiče uzgoj ribe, kao i gajenje stoke unutar malih farmi u kulama građevine.

Foto: Twitter/EcoInventos
Foto: Twitter/EcoInventos

Unutrašnjost će činiti stanovi različitih veličina, tu će biti i stanovi za studente, prostor za društvene aktivnosti i poslovni prostor.

Iako projekat pre svega treba da bude izgrađen od drveta (iz šume Delhija), kule će imati i betonsko i čelično ojačanje, uključujući i temelj. Nameštaj će biti napravljen od prirodnih i recikliranih materijala, a mreža visoko postavljenih mostova omogućavaće stanovnicima da se kreću od kule do kule.

Održivost je veoma važna komponenta projekta „Hyperions“. Tako će se proizvodnja električne energije odvijati pomoću vetrenjača i solarnih panela, a koristiće se i kišnica i prerađivaće se već korišćena voda, prenose mediji.

Prethodni tekstAnaporna–indijski svet hrane 2016.
Sledeći tekstIndijski institut za nauku visoko kotiran na listi najboljih svetskih fakulteta

POSTAVI KOMENTAR

Molim upišite vaš komentar!
Upišite vaše ime