3 supernamirnice sa kojima ne smete preterivati, prema Ajurvedi

Foto: unsplash.com/saltsup

Superhrana je pojam koji je u protekloj deceniji stekao popularnost u svetu zdravlja i fitnesa. Koristi se za označavanje namirnica koje nude maksimalne nutritivne prednosti uz minimalne kalorije. Postoji nekoliko superhrana koje možete izabrati, ali postoje neke koje ne treba previše konzumirati; ako to učinite, možete naškoditi vašem zdravlju. Stručnjak za ajurvedu, dr Rekha Radhamoni, nedavno je na svom Instagram profilu podelila listu tri supernamirnice koje se ne smeju previše konzumirati.

  1. Pipali ili duga paprika

Pipali je egzotična biljka, koja se široko koristi za aromatizovanje hrane i pripremu ajurvedskih lekova. Prepun mnoštva prirodnih jedinjenja kao što su glikozidi, eugenoli, alkaloidi, terpenoidi i drugi, pipali nudi velike zdravstvene prednosti. Dodavanje ove superhrane u ishranu može poboljšati libido, upravljati nivoom šećera u krvi, smanjiti težinu, smanjiti menstrualne probleme, poboljšati varenje i sprečiti dijareju. Ali prekomerno uzimanje ove biljke i dugo vremena u obliku kadhe ili praha može dovesti do neravnoteže sve tri doše – Vata, Pitta, Kapha. Može izazvati loše varenje, bol u stomaku, svrab, crvenilo i oticanje kože.

2. Jabukovo sirće

Jabukovo sirće je najpopularnija superhrana današnjeg vremena. Ljudi ga konzumiraju za jačanje imuniteta, mršavljenje, poboljšanje varenja i snižavanje nivoa holesterola i šećera u krvi. Ali preterivanje sa jabukovim sirćetom zapravo može da našteti telu i možda ćete morati da se nosite sa njegovim nimalo prijatnim nuspojavama. Fermentisano piće je kiselo i kiselo što utiče na sve – Vata, Pitta i Kapha. Razređeni sok povećava proizvodnju probavnih sokova i čini da se osećate kiselo. Redovno konzumiranje previše toga može izazvati opekotine kože i čireve na želucu.

3. So

So je uobičajeni agens koji se koristi širom sveta. U većini zemalja, so je obogaćena jodom, mineralom u tragovima koji pomaže u prevenciji strume i sprečavanju nedostatka hranljivih materija. Ali so takođe sadrži natrijum koji može imati štetan uticaj na vaše zdravlje ako se konzumira u prekomernoj količini. Prema Ajurvedi, prekomerni unos soli može dovesti do poremećaja krvi, prekomerne žeđi, nesvestice, osećaja peckanja i poremećaja kože. Za prosečnu odraslu osobu preporučuje se unos 5 grama soli dnevno, više od toga nije dobro za zdravlje. Zato, nemojte dodatno soliti hranu na trpezarijskom stolu.

Prethodni tekstStatua Kristijana Ronalda izazvala burne reakcije u Indiji (foto)
Sledeći tekstNeverovatni ‘čovek majmun’: Veština ovog Indijca ostavlja bez daha (video)

POSTAVI KOMENTAR

Molim upišite vaš komentar!
Upišite vaše ime