
Superhrana je pojam koji je u protekloj deceniji stekao popularnost u svetu zdravlja i fitnesa. Koristi se za označavanje namirnica koje nude maksimalne nutritivne prednosti uz minimalne kalorije. Postoji nekoliko superhrana koje možete izabrati, ali postoje neke koje ne treba previše konzumirati; ako to učinite, možete naškoditi vašem zdravlju. Stručnjak za ajurvedu, dr Rekha Radhamoni, nedavno je na svom Instagram profilu podelila listu tri supernamirnice koje se ne smeju previše konzumirati.
-
Pipali ili duga paprika
Pipali je egzotična biljka, koja se široko koristi za aromatizovanje hrane i pripremu ajurvedskih lekova. Prepun mnoštva prirodnih jedinjenja kao što su glikozidi, eugenoli, alkaloidi, terpenoidi i drugi, pipali nudi velike zdravstvene prednosti. Dodavanje ove superhrane u ishranu može poboljšati libido, upravljati nivoom šećera u krvi, smanjiti težinu, smanjiti menstrualne probleme, poboljšati varenje i sprečiti dijareju. Ali prekomerno uzimanje ove biljke i dugo vremena u obliku kadhe ili praha može dovesti do neravnoteže sve tri doše – Vata, Pitta, Kapha. Može izazvati loše varenje, bol u stomaku, svrab, crvenilo i oticanje kože.
2. Jabukovo sirće
Jabukovo sirće je najpopularnija superhrana današnjeg vremena. Ljudi ga konzumiraju za jačanje imuniteta, mršavljenje, poboljšanje varenja i snižavanje nivoa holesterola i šećera u krvi. Ali preterivanje sa jabukovim sirćetom zapravo može da našteti telu i možda ćete morati da se nosite sa njegovim nimalo prijatnim nuspojavama. Fermentisano piće je kiselo i kiselo što utiče na sve – Vata, Pitta i Kapha. Razređeni sok povećava proizvodnju probavnih sokova i čini da se osećate kiselo. Redovno konzumiranje previše toga može izazvati opekotine kože i čireve na želucu.
3. So
So je uobičajeni agens koji se koristi širom sveta. U većini zemalja, so je obogaćena jodom, mineralom u tragovima koji pomaže u prevenciji strume i sprečavanju nedostatka hranljivih materija. Ali so takođe sadrži natrijum koji može imati štetan uticaj na vaše zdravlje ako se konzumira u prekomernoj količini. Prema Ajurvedi, prekomerni unos soli može dovesti do poremećaja krvi, prekomerne žeđi, nesvestice, osećaja peckanja i poremećaja kože. Za prosečnu odraslu osobu preporučuje se unos 5 grama soli dnevno, više od toga nije dobro za zdravlje. Zato, nemojte dodatno soliti hranu na trpezarijskom stolu.