Kuvanje na indijski način: Pileća masala kao iz restorana

Foto: unsplash.com/sanketshah

Smatra se da je pileću masalu prvi napravio bangladeški kuvar u Glazgovu 1960-ih. To je začinjeno jelo na bazi paradajza sa belim lukom, đumbirom i garam masalom.

Garam masala je popularna indijska mešavina začina koja obično uključuje crni i beli biber, karanfilić, cimet, muskantni oraščić, kardamom, lovor, kim i korijander. Prilično je lako pronaći ga u marketima i većini specijalizovanih prodavnica za začine.

Potrebno je:

750 gr piletine

2 crna luka

4 čena belog luka

pola šolje paradajz pirea

1 kašičica gija

5-6 zelenih ljutih paprika

kašika naseckanog đumbira

2 kašičica paste belog luka i đumbira

šaka naseckanog korijandera

kašika limunovog soka

Potrebni začini:

1 kašičica masale za meso

2 kašičice mlevene čili paprike

1 kašičica kraljevske masale

1/4 kašičice kurkume u prahu

4 karanfilića

1 štapić cimeta

2 lovorova lista

1/2 kašičice garam masale

3 zelena kardamona

1/2 kašičice bibera

so

Priprema:

Piletinu očistite i operite mlakom vodom u koju ste dodali prstohvat soli i kurkume, kako bi bili sigurni da na njoj nema bakterija. Zatim meso isperite pod mlazom vode.

U velikoj činiji dodajte pastu od đumbira i belog luka, masalu za meso, mlevenu čili papriku, garam masalu i kraljevsku masalu, sve dobro promešajte i dodajte limunov sok. Piletinu marinirajte u toj mešavini i ostavite da odstoji sat vremena.

U tiganju srednje veličine zagrejte malo ulja. Kada je ulje vrelo, dodajte cele začine (cimet, karanfilić, lovor, kardamon). Uz stalno mešanje, propržite bilje.

Dodajte naseckani luk, papričice i beli luk. Pržite dok luk ne dobije kristalnu strukturu pa dodajte naseckani đumbir.

Dodajte paradajz pire, garam masalu, biber, mlevenu papriku i so.

Masalu kuvajte dok ne dobije braon boju pa dodajte piletinu i sve zajedno pržite dok meso ne bude gotovo. Pokrijte tiganj i kuvajte na tihoj vatri.

Dodajte listove korijandera, pa ubacite i kašičicu gija pa piletinu pržite dok potpuno ne omekša.

Služite vrelo uz Naan, Roti, Paratu ili pirinač.

Prethodni tekstŽelite da živite duže? Svakog dana jedite ove namirnice
Sledeći tekstDivali – kako se proslavlja „festival svetlosti“?

POSTAVI KOMENTAR

Molim upišite vaš komentar!
Upišite vaše ime