Divali – kako se proslavlja „festival svetlosti“?

Foto: unsplash.com/mysticpg

Divali ili Dipvali je hinduistički festival svetla koji se proslavlja svake jeseni tokom pet dana, obično između sredine oktobra i sredine novembra. Ove godine Divali počinje u utorak, 2. novembra, ali glavna proslava pada u četvrtak, 4. novembra. Održava se u najmračnijoj noći hinduističkog lunarnog kalendara i uvodi nove početke neposredno pre dolaska mladog meseca.

Festival simbolizuje „pobedu svetlosti nad tamom, dobra nad zlom i znanja nad neznanjem”. Jedan je od najvažnijih praznika u hinduizmu, a službeno se obeležava u Indiji, Nepalu, Šri Lanci, Maleziji, Singapuru, Pakistanu, Fidžiju, Mijanmaru, Mauricijusu, Trinidadu i Tobagu, Gvajani i Surinamu.

Svaki od pet dana ima svoje značenje jer se vera, hrana, vatromet, porodica i dobročinstvo okupljaju kao jedno tokom praznične sezone.

U sklopu priprema za praznik, ljudi čiste, renoviraju i ukrašavaju svoje kuće i poslovne prostorije. Tokom praznika oblače novo i najbolje odelo i osvetljavaju unutrašnjost i spoljašnjost kuća lampama i svećama. Sastavni deo obeležavanja praznika su i molitve Lakšmi, boginji bogatstva i blagostanja, ispaljivanje vatrometa i učešće u porodičnim okupljanjima tokom kojih se se razmenjuju slatkiši i pokloni.

Prethodni tekstKuvanje na indijski način: Pileća masala kao iz restorana
Sledeći tekstIndijski horoskop otkriva kakva je vaša prava narav

POSTAVI KOMENTAR

Molim upišite vaš komentar!
Upišite vaše ime