Ovaj magični kućni lek za prehladu uključuje gi i izuzetno je efikasan

Ghee (gi) je pročišćeni maslac. Dobija se procesom kuvanja maslaca na niskoj temperaturi. Tokom kuvanja iz maslaca isparava voda, a kruti mlečni sastojci odvajaju se i uklanjaju žlicom. Na taj način dobija se ukusno i mirisno ulje bez primesa. Ghee ne morate držati u frižideru – ako ga pravilno napravite, ghee se neće pokvariti.

Ghee ima važnu ulogu u indijskoj kuhinji i ajurvedi. On hrani daje fini ukus i lepu žutu boju. Otporan je na toplotu, pa je dobar i za duboko prženje.

Zašto koristiti običan maslac kada možete uživati u blagodatima gija, njegovog pročišćenog oblika?

Treba biti svestan brojnih zdravstvenih prednosti gija, sada poznatih i u zapadnim zemljama: gi leči sve, od slabosti i kožnih oboljenja, do bubrega i bolova u zglobovima. Neodvojiv je deo ajurvedskih lekova i koristi se u brojnim drugim kućnim lekovima. Mnogo je istraživačkih radova koji hvale gi i njegova lekovita svojstva za ljudsko telo, posebno tokom zime.

Gi je magična hrana tokom zime i svako tipično indijsko domaćinstvo svakodnevno ga konsumira: od upotrebe u slatkišima do čapatija i hleba, indijska kuhinja nezamisliva je bez gija tokom zime.

Gi se koristi i za lečenje prehlade i sinusitisa.

Indijci koriste mnoge kućne lekove za brojne bolesti, uz svakodnevnu hranu koja uključuje voće i povrće. Naravno, za lečenje prehlade, kašlja i problema sa disajnim putevima takođe postoji veliki broj kućnih lekova. Neki od njih uključuju ghee sa karanfilićem.

Gi poboljšava funkciju mozga

Ghee se može koristiti za lečenje prehlade tako što se upotrebljava u vidu kapljica za nos ili za trljanje grudi i ekstremiteta, to jest ruku i nogu. Zaštita ruku i nogu najvažnija je tokom zime, jer telo upija hladnoću preko njih. Stoga je korisno trljati ruke i noge malom količinom gija pre spavanja. Da ne govorimo o tome da je odličan i za kožu ruku i nogu koja je tokom zime posebno gruba i suva.

Gi olakšava disanje i upalu grla

Kućni lek uključuje ghee protiv prehlde, iritacije grla i nosnih puteva. Ajurvedski eksperti to zovu Niasa tretmanom za prehladu: podrazumeva nalivanje nekoliko kapljica toplog čistog kravljeg gija u nozdrve, prvo ujutru. Olakšava disanje, smiruje upalu grla i infekciju. Međutim, gi treba da bude čist i napravljen od neobrađenog kravljeg mleka i zagrejan, topao, ali ne vreo.

Metoda se može ponoviti dva puta dnevno, ako je zapušenje nosa veliko. Najbolje je mlak gi ušmrkati ujutru i uveče, pred spavanje.

Sve u svemu – sa gijem jednostavno ne možete pogrešiti. U slučaju hroničnih bolesti, savet lekara je od suštinskog značaja pre nego što neko koristi bilo koji kućni lek kao tretman.

Prethodni tekstPlemenito: ovaj restoran u Mumbaju zapošljava samo osobe sa oštećenim govorom i sluhom
Sledeći tekstOvako je govorio Tagore

POSTAVI KOMENTAR

Molim upišite vaš komentar!
Upišite vaše ime