Zašto je ghee neophodan zimi i 5 načina da ga uključite u svakodnevnu ishranu

Foto: unsplash.com/meguminachev

Hladnoća je zakucala na vrata, a sa ovim promenljivim vremenom, imunitet je taj koji je najpre pogođen. Zato je najvažnije šta unosite kako bi ojačali svoj imunitet. Govoreći o hrani koja poboljšava naše zdravlje, ghee je jedna od popularnih namirnica, koja ne samo da nas greje, već i poboljšava naš imunitet. Zbog toga stručnjaci sugerišu da ghee mora biti deo svakodnevne ishrane u zimskoj sezoni. Međutim, mnogi ga izbegavaju jer misle da će ih ghee udebljati. Većina ljudi ne zna za činjenicu da ghee sadrži zdrave masti koje su neophodne da telo preživi. Evo nekoliko razloga zašto u njemu treba uživati i 5 načina da ga uključite u svakodnevnu ishranu.

Ishrana

Ghee je vekovima bila osnovna hrana u indijskoj kuhinji. Bogat je zdravim mastima, što obezbeđuje trajnu energiju, održavajući telo toplim u hladnijim mesecima. Sadrži vitamine A, D i E rastvorljive u mastima, ključne za podršku imuniteta i zdravlje kostiju. Ghee takođe obiluje antioksidansima, pomažući u detoksikaciji i unapređenju zdravlja kože. Visoka tačka dimljenja ga čini idealnim za kuvanje, čuvajući hranljive materije u hrani. Uključivanje ghee-a u zimsku ishranu ne samo da poboljšava ukus već i obezbeđuje opšte blagostanje. Pogledajte neke od lakih načina na koje se ghee može uključiti u zimsku ishranu.

Gee namažite na hleb

Ako želite da ghee postane deo vaše ishrane, onda je najlakši način da ga nanesete na roti i pojedete. Osim toga, možete ga uključiti u svoju ishranu tako što ćete napraviti punjene parate sa gheejem.

Spremajte povrće u ghee-ju

Najbolji i najlakši način da uključite ghee u svoju ishranu je da kuvate hranu sa njim. Kuvanje povrća u ghee-u umesto rafinisanog ulja ne samo da će poboljšati njihov ukus, već će biti od koristi i vašem zdravlju. Ghee pomaže u apsorpciji hranljivih materija topljivih u mastima koje se nalaze u povrću.

Dodajte ga u supe ili dal

Ovo je najlakši način da uključite ghee u svoju ishranu. Sve što treba da uradite je da dodate jednu kašiku gheeja u supu, sočivo, kinou i druge žitarice, a zatim uživate u njegovom ukusu tokom zime i očuvajte svoje zdravlje.

Ghee sa grickalicama

Ghee možete jesti tako što ćete ga pomešati sa domaćim kokicama ili kukuruzom šećerncem. Osim toga, možete ga koristiti i dok pravite Dal i Cheela različitih vrsta.

Sveža kurkuma i ghee

Još jedan efikasan metod je da se samelje sirova kurkuma i doda jedna kašika ghee. Dodajte ovu pastu u šolju mleka ili ih dodajte u jutarnju kafu ili čaj. Konzumiranje gheeja na ovaj način pruža mnoge zdravstvene prednosti.

Prethodni tekstŠta simbolizuje bindi: Mala crvena tačkica na čelu ima moćno značenje
Sledeći tekstU Indiji živi najveći broj vegetarijanaca na svetu: Ovo je 5 glavnih prednosti biljne ishrane

POSTAVI KOMENTAR

Molim upišite vaš komentar!
Upišite vaše ime