Šta simbolizuje bindi: Mala crvena tačkica na čelu ima moćno značenje

Foto: pexels.com/nilavan

Osim prelepih sarija i zlatnog nakita koji karakterišu veći deo kulture indijskog potkontinenta, jedan od najpoznatijih ukrasa za telo koje nose hinduističke i džainske žene je bindi, crvena tačka naneta između obrva na čelu.

Termin „bindi“ potiče od sanskritske reči bindu, što znači kap ili čestica. Zbog mnogih jezika i dijalekata koji se govore širom Indije, važno je napomenuti da su bindiji inače poznati pod mnogim drugim imenima, uključujući kumkum, sindor, teep, tikli i bottu.

Međutim, značenje ornamenta, bez obzira na region ili jezik, ostaje isto.

Oko 3000 godina pre nove ere, riši-muni (drevni vidovnjaci hinduizma) napisali su Vede, u kojima su opisali postojanje oblasti koncentrisane energije koje se nazivaju čakre. Postoji sedam glavnih čakri koje se protežu duž centra tela, a šesta (koja se zove ajna čakra, „čakra obrva” ili „čakra trećeg oka”) se javlja tačno tamo gde je bindi postavljen.

Na sanskrtu, ajna se prevodi kao „naredba“ ili „opažanje“ i smatra se okom intuicije i intelekta. Prema Vedama, kada se nešto vidi umom ili u snu, to takođe vidi ajna. Dakle, svrha bindi je da poboljša moći ove čakre, posebno olakšavajući nečiju sposobnost da pristupi svojoj unutrašnjoj mudrosti ili guruu, omogućavajući im da vide svet i tumače stvari na istinit, nepristrasan način, kao i da napuste svoj ego i oslobode se njihove lažne etikete.

Hinduistička tradicija smatra da svi ljudi imaju treće unutrašnje oko. Dva fizička oka se koriste za gledanje spoljašnjeg sveta, dok se treće fokusira unutra prema Bogu. Kao takva, crvena tačka označava pobožnost i služi kao stalni podsetnik da se Bog drži u centru svojih misli.

Žene tradicionalno nose bindi u religiozne svrhe ili da bi označile da su udate. Ali danas je bindi takođe postao popularan među ženama svih uzrasta, kao znak lepote. I dolazi u svim bojama, oblicima i veličinama.

Bindi, posebno crvene boje, takođe služi kao povoljan znak braka. Dok hinduistička nevesta prelazi prag kuće svog muža, veruje se da njen crveni bindi uvodi prosperitet i daje joj mesto kao najnoviji čuvar porodice. U nekim zajednicama, žene mogu prestati da nose bindi nakon što su njihovi muževi umrli.

U modernim vremenima, međutim, simbolika bindi se više ne poštuje striktno. Bindi sada dolaze u svim oblicima, veličinama i bojama i uglavnom se koriste kao kozmetički dodaci.

Ovo izaziva pitanje kulturnog prisvajanja, jer su mnoge holivudske poznate ličnosti (Vanessa Hudgens, Gven Stefani, Selena Gomez) počele da nose bindi kao modni izraz. Dok neki pojedinci sa tradicionalnom kulturom nošenja bindi kritikuju ovaj čin, postoje drugi koji ga vide jednostavno kao pokušaj prihvatanja indijske kulture.

Na kraju krajeva, bindi je svačiji lični izbor koji zavisi od uverenja, namere ili preferencija pojedinca. Može imati različita značenja i značaj različitim ljudima i ne postoji ispravan ili loš način za njegovo nošenje.

Prethodni tekstIndija proslavlja festival svetla Divali
Sledeći tekstZašto je ghee neophodan zimi i 5 načina da ga uključite u svakodnevnu ishranu

POSTAVI KOMENTAR

Molim upišite vaš komentar!
Upišite vaše ime