Proslavite Raksha Bandhan uz zdrave obroke

Foto: Nitin Badhwar/en.wikipedia.org

Iako ovaj festival ljubavi ne može biti potpun bez slatkiša i divnih specijaliteta, vreme je za zdrav preokret u ishrani, tj. za ukusne i zdrave recepte.

1. Paneer Methi Satai

Ovo ukusno ali zdravo jelo daje idealnu dozu proteina i kalcijuma. Hrskave paprike obezbediće vam vitamin A, vitamin C, folnu kiselinu i pregršt antioksidanata.

Hranljiva vrednost: 43 kcal, 3.1 g proteina, 4.5 g ugljenih hidrata, 1.9 g masti

2. Pririnač sa zelenim korijanderom

Probajte ovaj ukusan recept uoči Raksha Bandhan i sigurno će svi članovi vaše porodice uživati. Ova recept sa braon pirinčem prepun je vlakana, minerala poput magnezijuma i fosfora, vitamina B6 i niacina. I ne samo to: hrskava paprika obezbedić́e vam antioksidanse poput vitamina C.

Hranljiva vrednost (po jednom obroku): 116 kcal, 2 g proteina, 11.8 g ugljenih hidrata, 6.5 g masti

3. Kukuruzni Chaat

Ne zaboravite da probate ovaj divni Chaat recept. Krcat je proteinima, vitaminom K, dijetetskim vlaknima, vitaminom C i folatima. Ovaj recept nije samo dobra alternativa uobičajenom chaat-u već i riznica hranljivih materija.

Hranljiva vrednost (po porciji): 120 kcal, 5.1 g proteina, 22.8 g ugljenih hidrata, 0.7 g masti

4. Slatki krompir Rabdi

Slatki krompir je prava superhrana jer je pun vlakana, vitamina A i vitamina C, minerala poput magnezijuma i kalcijuma. I ne samo to: sadrži niz antioksidanata i predstavlja prirodni izvor šećera. Mleko u receptu daje proteine, a šafran je prirodna hrana sa bezbroj korisnih sastojaka.

Hranljiva vrednost (po porciji): 154 kcal, 6.4 g proteina, 13.5 g ugljenih hidrata, 8.1 g masti

O autoru recepata:

Huda Šeik je klinički nutricionista i dijetetičar, direktor i osnivač NurtriBond-a. Blisko je sarađivala sa ljudima koji pate od raznih zdravstvenih problema. Da biste ostali zdravi, smatra ona, važno je imati odgovarajuću ravnotežu dobre ishrane i redovnog vežbanja. Njena ljubav prema kuvanju pomogla joj je u izradi ovih zdravih recepata.

Prethodni tekstRaksha Bandhan – festival ljubavi, mira i harmonije
Sledeći tekstBroj internet korisnika će se do 2021. udvostručiti na 829 miliona

POSTAVI KOMENTAR

Molim upišite vaš komentar!
Upišite vaše ime