Joga nidra – tehnika relaksacije i oslobađanja od napetosti

Foto: Pixabay.com/sapphire_penguin

Joga nidra ili “spavanje“ je tehnika koja potiče iz drevnih tantričkih tradicija. Tehnika je jednostavna i zasniva se na receptivnoj svesnosti, a ne na koncentraciji.

Cilj je da se osoba uvede u „uspavano“ stanje, a zatim se kreće u dublji rad sa emocijama i simbolima. Izvodi se tako što, dok mirno i opušteno ležite na leđima, slušate umirujuće reči svog instruktora, koji vas vodi kroz vežbu u trajanju od 20-30 min.

Sadašnju formu joga nidre uobličio je Svami Satjananda, proučavajući i primenjujući vežbe opisane u tantričkim spisima. Takva forma joga nidre prilagođena je ljudima svih religija i kultura.

U joga nidri se produžava hipnagogno stanje svesti, odnosno stanje u kome su dominantni Alfa moždani talasi. U ovoj fazi smo budni, telo je opušteno, disanje i rad srca su blago usporeni i um pokušava da sklizne u dublje nivoe sna. Tokom trajanja ove vežbe, osciliramo između budnog stanja i stanja sna. To je ono stanje pospanosti i dremeža pre nego što utonemo u san.

Joga nidra daje odlične rezultate u pogledu opuštanja, relaksacije i obnavljanja celokupnog psihofizičkog stanja naše ličnosti. Oslobađanjem od napetosti, mi dobijamo mnogo jasniji pogled na sopstvenu ličnost i na svoje celokupno okruženje. Tada znatno lakše uspevamo da kontrolišemo svoje emocije, želje, životne probleme.

Prethodni tekstMeditacija – 10 načina opuštanja
Sledeći tekstRao – otac indijskih ekonomskih reformi

POSTAVI KOMENTAR

Molim upišite vaš komentar!
Upišite vaše ime