Amricar – grad obasjan Zlatnim hramom

Foto: Flickr/Vinish K Saini

Grad Amricar u severozapadnoj Indiji, u saveznoj državi Pendžab, nalazi se svega 30 km od granice s Pakistanom i 32 km od grada Lahor, glavnog grada pakistanskog dela Pandžaba i drugog po veličini grada u Pakistanu.

Osnovan krajem 16. veka, Amricar je sveti grad, središte sikizma, najsvetije mesto sika na planeti.

U centru ovog grada nalazi se jedna od najlepših i najraskošnijih građevina Indije, remek-delo istorije arhitekture koje bi zaista trebalo videti tokom života – Zlatni hram (Harmandir Sahib) – duhovni i kulturni centar sikizma. Prekrivaju ga bakarne ploče zlatne boje, pa je tako i dobio naziv.

Zlatni hram je pravo središte Amricara, sam grad rastao je oko hrama. Grad Amricar ime je dobio po imenu jezerceta koje se nalazi ispred Zlatnog hrama (Amrit znači nektar, a sar jezerce).

Hram je nepravilnog četvrtastog oblika, ima četiri ulaza, a u središtu hrama nalazi se veliki sveti bazen, oko kog je šetalište. U kasnim večernjim satima posetioci ovog hrama mogu prisustvovati ceremoniji prenošenja sikovske zlatne knjige („Palki Sahib“).

Pre ulaska u hram, morate da se izujete i stanete u plitak bazen s vodom, a potom pokrijete glavu maramom.

U Zlatnom hramu se tokom celog dana priprema i služi hrana svim posetiocima, bez obzira na pol, godine i veroispovest, pa se dnevno podeli i više od 40.000 obroka. To je najveća besplatna kuhinja na svetu i funkcioniše preko 545 godina. Pored hrane, prostor hrama dosupan je i ljudima koji žele ovde da provedu nekoliko noći, a prenoćište “plaćaju” volonterskim radom.

Ovaj hram privlači veliki broj turista iz celog sveta – više od 100.000 posetilaca dnevno, što ga čini popularnijim od Tadž Mahala.

Pored Zlatnog hrama, u Amricaru se nalazi i Hram Baba Dživan Sing, posvećen hrabrom siku.

Glavne privredne grane u Amricaru su turizam, proizvodnja tepiha i tkanina, zanatstvo i proizvodnja hrane. Grad Amricar i pokrajina Pendžab poznati su po mnogim znamenitostima, običajima i lepotama koje vredi videti i doživeti.

Turistička agencija preko koje možete da obiđete Amricar: Ponte Travel

Prethodni tekstMeđunarodni sajam poljoprivrede Radžastana (GRAM 2016)
Sledeći tekstU susret Danu ustavnosti – sećanje na dr Ambedkara – tvorca Ustava u Indiji

POSTAVI KOMENTAR

Molim upišite vaš komentar!
Upišite vaše ime